Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum plănuiește PSD să scadă prețul carburanților?

7708717-hepta_mediafax_foto-zuma_press_hepta.jpg

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat că partidul său va propune în ședința coaliție înjumătățirea accizelor la carburanți
Sursa imaginii: 
Mediafax Foto/ZUMA Press/Hepta

Guvernul ia în calcul măsuri pentru limitarea creșterii prețurilor la carburanți. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat ieri (luni) că partidul său va propune în ședința de azi (marți) a coaliție înjumătățirea accizelor la carburanți. ”Masura ar avea efect pozitiv și asupra asupra inflației”, a spus Ciolacu. El a precizat și că această reducere ar urmă să producă o scădere a prețurilor la combustibili de aproximativ 1,2 lei/litru. Propuneri pentru reducerea prețurilor în sector vin și din Opoziție. Deputata USR Cristina Prună a anunțat că, alături de Claudiu Nasui și Denisa Neagu, a depus un proiect de lege pentru scăderea TVA-ului de la 19% la 5% pentru benzină, motorină și GPL. Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat, la RFI, care din cele două variante este fezabilă și chiar binevenită în contextul exploziei prețurilor la carburanți.

Mircea Coșea: Înainte de toate, trebuie să spun că sunt măsuri care au efecte negative. Ar trebui să fie luate doar într-un caz excepțional. După părerea mea, noi ne aflăm acum într-o situație excepțională. Deci, anumite măsuri care au și efecte negative pot fi luate. Asta e părerea mea. Dintre cele două aș alege înjumătățirea accizei la carburant. Să vă spun de ce. În orice economie carburantul este celula de bază. De la carburant pleacă absolut tot. Toate prețurile se măresc, începând de la biletul de autobuz până la legătura de mărar dacă crește prețul la benzină, la motorină, la tot ceea ce este carburant. Nu se mai pot încălzi solariile. Întârzie recolta. Sunt foarte multe efecte negative. Însă, unul dintre cele mai rele efecte asupra economiei românești este prin împiedicarea dezvoltării unei ramuri care la noi în țară are un efect pozitiv la PIB. Este ramura transportatorilor internaționali. Tirurile aduc importante beneficii României. Este o ramură care s-a dezvoltat. Ori, creșterea prețului la carburant aduce mari probleme de eficiență acestor transportatori. Nu mai vorbim că și taximetriștii sunt într-o situație foarte complicată. Dacă s-ar reduce acciza s-ar reduce costul. Ar fi un element bun pentru că am evita aprovizionarea transportatorilor, a tirurilor din străinătate. Chiar dacă acum sunt apropiate prețurile la carburant între Ungaria, Austria, România, totuși, în Ungaria și Austria există diferențe care sunt favorabile. Nu mari, dar sunt diferențe. În anumite cazuri, așa cum s-a mai întâmplat în cazul supraaccizării benzinei în România, transportatorii ar alimenta în afara granițelor țării. E o posibilitate. Este o ipoteză. Ar fi bine să se micșoreze acciza pentru că s-ar elimina un lucru negativ despre care vorbeam. Atât timp cât se alimentează în altă parte, avantajul pe care bugetul l-ar avea prin creșterea accizei se reduce datorită scăderii cererii. Trebuie să menținem o cerere bună în România la carburant ca să poată să funcționeze economia. Atunci, pe o anumită perioadă este necesar sau este posibil să micșorăm acciza.

Reporter: Este posibil și necesar, dar vorbeați și despre efecte negative.

MC: Efectul negativ este important pentru că se reduce suma de bani care vine la buget. Ceea ce prin acciză se ducea la buget se reduce. Bugetul suferă. În condițiile astea mie nu îmi este deloc clar ceea ce se întâmplă. Domnul președinte Ciolacu anunța că se va reduce cu un leu, un leu și ceva prețul pe litru al carburantului, dar nu ne-a spus care este impactul asupra bugetului. Noi trebuie să avem un studiu de impact asupra bugetului ca să vedem ce se întâmplă cu bugetul. Oricât de fericiți am fi că putem să circulăm mai ieftin și taximetriștii și tiriștii și noi cu mașinile noastre, trebuie să vedem ce se întâmplă cu bugetul.

Rep: Să circulăm la prețurile de dinainte de nebunia asta cu creșterea prețurilor...

MC: Bugetul are obligații foarte mari, mai ales că s-a anunțat acum că va fi o creștere a pensiilor, a indemnizațiilor. De unde să dea bugetul?

Rep: Va fi un an 2022 foarte dificil. Mai spunea domnul Ciolacu că scăderea prețurilor combustibililor ar urma să aibă un efect pozitiv și asupra inflației, care știm foarte bine cât de mult a crescut și care va continua să crească, după cum prognoza BNR. Cât de rapid se va resimți scăderea prețurilor carburanților în ceea ce privește temperarea inflației? Până la urmă, cât de mult ar scădea prețurile dacă prețurile la combustibili ar scădea în medie cu 1,2 lei, așa cum a prognozat liderul PSD?

MC: Ați atins punctul sensibil al problemei. Nu este obligatoriu și nu s-a dovedit în practica economică că o scădere a prețului combustibilului duce automat și la o scădere a costurilor produselor și serviciilor în care intră costul combustibilului. Cu alte cuvinte, nu suntem siguri că dacă va scădea prețul benzinei imediat vor scădea celelalte prețuri care folosesc benzină, motorină. De ce? Aici există o piață care se controlează foarte greu. Putem spune că există chiar o stare de monopol, iar distribuitorii la pompă întotdeauna țin prețul departe de esența lui. Dacă prețul brutului, a petrolului pe piață scade, la noi prețul la pompă nu scade imediat. Durează încă o anumită perioadă. Controlul acestei situații o poate face numai Consiliul Concurenței, care nu prea face nimic. Nu avem siguranța, dar se oferă o posibilitate economiei de a folosi acest lucru.

Ascultă:

 
Profesorul de economie Mircea Coșea, despre prețul carburanților