Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană ia „taurul de coarne” în criza energiei: soluții pentru ca Europa să scape de dependența de Rusia

energie.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Comisia Europeană va prezenta în luna martie un plan strategic privind situația energetică. Ieri, cotidianul francez „Les Echo” a publicat, sub amendamentul că unele formulări se mai pot modifica, o serie de elemente ale programului european.

În esență, Uniunea Europeană mizează pe accelerarea producerii de energie din surse regenerabile, miza pe gaze cu emisii reduse de carbon, respectiv mecanisme alternative de fixare a prețurilor.

Într-un mediu internațional dominat de incertitudini, de probleme în aprovizionarea cu gaze naturale și de o inflație cauzată de prețul energiei, Comisia Europeană își propune să inventarieze toate pârghiile de care dispune pentru a găsi soluții la criza prețurilor la energie.

Comisia Europeană pleacă în analiza pe care o realizează de la o serie de evaluări: prețurile energiei electrice și gazelor naturale vor rămâne volatile până în anul 2023, în toată această perioadă consumatorii vulnerabili vor fi afectați, iar companiile mari consumatoare de energie și cele din industria alimentară vor trebui să facă față unor costuri de producție tot mai mari.

Care sunt soluțiile văzute de Uniunea Europeană? Analiza arată că fiecare panou solar și fiecare capacitate de producție de energie eoliană reduce dependența de importul de gaze.

Comisia de la Bruxelles va încuraja dezvoltarea surselor regenerabile de producere a energiei și își propune ca statele membre să atingă un obiectiv de producție de 35 miliarde metri cubi de biogaz până în anul 2030.

Comisia Europeană constată că în multe țări proiectele de investiții în energie regenerabilă se lovesc de dificultăți administrative majore și cere să se accelereze procedurile de autorizare, să se limiteze consultările publice și să se simplifice studiile de impact. De altfel, Comisia își propune ca până la jumătatea acestui an să publice o recomandare în sensul simplificării procedurilor pentru investițiile în energie regenerabilă.

”Valul renovării”

De asemenea, se propun măsuri de izolare energetică a clădirilor, mai ales că Uniunea Europeană a lansat deja un program specific numit „valul renovării”. În același timp, Comisia Europeană va acorda în continuare ajutor de stat pentru companiile afectate de prețul energiei, inclusiv acordarea de subvenții pentru achiziția de tehnologie eficientă din punct de vedere energetic.

Un capitol special îl reprezintă depozitarea gazelor naturale. Comisia de la Bruxelles apelează la statele membre și la Parlamentul European să adopte rapid o propunere privind aprovizionarea cu gaz natural. Se prevede stabilirea unui prag minim de stocare și se solicită o coordonare regională, întrucât unele state europene nu au la dispoziție facilități de depozitare la nivel național.

Comisia Europeană își propune să continue diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și arată în documentul citat de cotidianul francez „Les Echo” că în luna ianuarie a acestui an s-a înregistrat cel mai mare nivel de importuri de gaze naturale lichefiate din ultimii ani.

În același timp, Executivul european va continua investigațiile cu privire la abuzurile de poziție dominantă ale grupului rus Gazprom. De asemenea, la solicitarea unor guverne europene, agenția care coordonează autoritățile de reglementare va elabora un raport privind mecanismele actuale de formare a prețurilor și va evalua avantajele și dezavantajele plafonării prețurilor, o metodă pe care unele state membre au aplicat-o în această criză.

Comisia Europeană se agită. Caută soluții pentru a reduce dependența de importuri energetice. Este și timpul și europenii așteaptă rezultate concrete.