Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Speranța deșartă a PSD că înjumătățirea accizei la carburanți va tempera inflația

scadere_pret_carburanti.jpg

Reducerile de taxe ar putea fi însă parțial anulate de efectul creșterii barilului de petrol
Acciza la carburanți va fi micșorată
Sursa imaginii: 
RFI

PNL și PSD au ajuns la un acord: acciza la carburanți va fi micșorată, cel mai probabil înjumătățită, iar prețurile combustibililor la pompă vor scădea cu cel puțin un leu pe litru. PSD speră că scăderea prețurilor combustibililor va avea un efect și asupra inflației, fapt pus la îndoială de specialiști.

„Propunerea a fost validată în şedinţa coaliției, iar în perioada imediat următoare vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi cu marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibili să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii”, a scris Adrian Câciu, pe Facebook.

„Eu am cerut ministrului de Finanţe o simulare - ce înseamnă acciza la carburanţi şi cât este componentă din preţ. S-a ajuns la 7 lei la motorină, mi se pare un preţ ca şi efect la scumpirea energiei. Cred că o intervenţie pe o perioadă limitată, înjumătăţirea, de exemplu, accizei ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei, fiindcă a doua mare problemă după scumpiri este inflaţia. Din simulările făcute de către domnul ministru ar scădea cu 1,2 lei preţul”, a spus la rândul său liderul PSD, Marcel Ciolacu.

La RFI, consultantul Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, explică faptul că „pe termen scurt micșorarea accizei la carburanți ar putea fi o soluție”. Pe termen lung, însă, „companiile din sector nu vor întârzia să crească din nou prețurile”, avertizează fostul ministru.

Valentin Ionescu spune totodată că speranța Guvernului că scăderea prețului carburanților va tempera inflația este deșartă.

„Prețurile vor continua să crească în perioada următoare și nu Guvernul, ci doar BNR poate interveni pentru a schimba acest trend„, e de părere consultantul.

Ascultă:

 
Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, despre micșorarea accizei la carburanți