Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât de afectată ar fi Rusia de excluderea din SWIFT și care e rolul Chinei?

ap247611428239.jpg

Președintele chinez Xi Jinping și liderul rus Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
AP/Reuters POOL/Carlos Barria

Economia Rusiei ar putea fi exlusă din sistemul internațional de plăți SWIFT, ca răspuns la războiul declanșat în Ucraina. „Ar fi o măsură cu efecte într-adevăr dezastruase pentru activitatea economico-financiară a Rusiei”, explică la RFI economistul Aurelian Dochia, fost membru în consiliul de administrație al BRD. Totuși, măsura se dovedește a fi dificil de pus în practică, ea lovindu-se de reținerea unor țări precum Germania, care au relații economice puternice cu Federația Rusă. Aurelian Dochia e de părere că, așa cum au transmis mai mulți lideri, această decizie ar trebui luată ca măsură de ultim resort. „Dacă ea ar fi pusă în practică, impactul economic asupra Rusiei ar putea fi atenuat de China”, mai spune economistul.

Aurelian Dochia: SWIFT este un sistem securizat prin care se desfășoară tranzacțiile bancare internaționale. Aproape toate băncile din lume participă la acest sistem. Au un cod în cadrul acestui sistem. Prin acest sistem ele pot să transmită și să confirme ordine de plată oriunde în lume. Acest sistem a fost dezvoltat în timp de câteva decenii. În momentul de față reprezintă coloana vertebrală a tuturor tranzacțiilor interbancare. Fără un asemenea sistem o bancă și o țară sunt pur și simplu tăiate de la posibilitatea de a defășura activitate obișnuită. Dificultatea foarte mare este că nu există soluții alternative în momentul de față.

Reporter: Efectele unei astfel de măsuri luate împotriva Rusiei ar fi extrem de grave?

AD: Ar fi devastatoare. Ar reprezenta o izolare imediată a Rusiei din punct de vedere financiar. Problema este că nu este lovită numai Rusia. Sunt loviți și toți partenerii care așteaptă bani sau trebuie să plătească pentru diverse operațiuni comerciale pe care le fac. Toate aceste operațiuni s-ar opri dintr-o dată. O țară cum este Germania, care se bazează foarte mult pe importul de petrol și gaze din Rusia ar fi incapabilă să mai acceseze aceste importuri pentru că nu ar putea efectua plățile. La fel e cazul tuturor celorlalte țări.

Rep: La fel și Italia și alte țări. Sunt alte state, precum Polonia și țările baltice, care ar vrea ca Rusia să fie eliminată din acest sistem. Domnule Aurelian Dochia, cunoscând lucrurile care stau în spatele SWIFT, vedeți posibilă și probabilă aplicarea unei sancțiuni atât de drastice față de o economie puternică, așa cum este cea a Rusiei, care este ancorată în zeci de alte economii puternice cu care este în legătură?

AD: Această opțiune este numită opțiunea nucleară pe bună dreptate. Probabil este soluția care ar putea să fie aplicată în ultimă instanță și pe care mulți vor încerca să o amâne pe cât se poate în încercarea de a se pregăti și de a lua măsurile necesare intern pentru a suporta șocul cu care trebuie și ei să se acomodeze. Este un șoc care nu lovește numai Rusia. Lovește și mulți alți parteneri. Mulți dintre aceștia nu vor fi pregătiți. Vor suferi destul de mult. Dar, nu este exclus ca, totuși, să se ajungă la această opțiune, cel puțin pentru o perioadă de timp.

Rep: Cât de mult ar putea rezista Rusia în cazul ipotetic al excluderii din sistemul SWIFT? Liderul PNL Florin Cîțu, spunea azi că Rusia are rezerve mari, de până la 650 de miliarde de dolari. Ar putea rezista unui termen de ordinul lunilor în afara acestui sistem?

AD: Discuția despre sancționarea Rusiei prin eliminarea din sistemul SWIFT a pornit acum câteva luni. Nu este de acum. Părerea mea este că  Rusia este conștientă de riscuri și și le-a asumat și într-o anumită măsură s-a pregătit pentru ceea ce ar putea să însemne excludere din sistemul SWIFT. După 2014 Rusia și-a construit un sistem intern de decontare pe teritoriul Rusiei. Astfel că în momentul de față nu este atât de expusă cum era pe vremuri, când și decontările interne țineau de sistemul SWIFT. Cea mai mare parte din decontările interne probabil că vor putea să se continue și afectate vor fi numai tranzacțiile internaționale. China s-ar putea să fie o portiță de scăpare. O bună parte din comerțul Rusiei și Chinei ar putea să fie bilateral și să se desfășoare în alte monede și prin alte mecanisme decât cele care fac parte din SWIFT. Să nu uităm că China este foarte avansată în crearea unui yuan electronic, digital creat de către Banca Centrală. Nu m-ar mira ca la un moment dat acest sistem să fie pregătit și pentru a face tranzacții internaționale. Asta ar putea să ofere o portiță de scăpare și unei țări precum Rusia. Dar nu este o soluție imediată și pe termen lung. Chiar și astfel de soluții ar dura luni și ani de zile și nu e sigur că ar putea să fie aplicate. 

Ascultă: