Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE va conecta rețeaua de energie independentă a Ucrainei la rețeaua sa

p021791001002-918555.jpg

gaz
UE își păstrează opțiunea de a mai cumpăra totuși gaz din Rusia
Sursa imaginii: 
European Union

Ministrii UE ai energiei au aprobat în 28 februarie conectarea rețelelor energetice europene la rețeaua Ucrainei care a fost deconectată de cea rusească în urmă cu câteva zile. 

Independența energetică a UE dar și a Ucrainei, fie și pe termen scurt, depindea de această decizie. 

Tot prin aceasta s-ar zice că se închide brusc o lungă perioadă de cooperare între Europa vestică și Rusia, o colaborare de peste 60 de ani – dar interdependența rămâne intactă. 

Anul trecut, se estimează că Rusia a vândut Europei gaz în valoare de 100 de miliarde de euro , via Ucraina sau prin alte căi adiacente. 

Acestea rămân deschise acum cum de altfel rămân posibile și tranzacțiile financiare catre Rusia întrucât nu toate băncile rusești au fost deconectate de la SWIFT. UE își păstrează opțiunea de a mai cumpăra gaz din Rusia nu doar din necesitate, ci și pentru a avea încă o pârghie economică în relațiile cu Moscova. 

Intre timp, în ciuda numeroaselor semne că Rusia nu este un partener de afaceri de încredere, UE tot nu a reușit să își asigure aprovizionarea energetică în alt mod. 

Noi decizii pentru perioada următoare sunt acum așteptate din partea UE, care la drept vorbind nu are prea multe alternative. 

Problema este de talie la ora la care UE încearcă să aplice cu orice preț Pactul verde și să scadă dramatic importul de hidrocarburi. Dar energiile alternative nu sunt încă o realitate suficient de solidă și de abordabilă, care să poată susține toate statele membre. 

Intre timp, gazul și energia nucleară sunt considerate de Bruxelles „energii de tranziție”. 

Tranziția va fi însă lungă, Comisia Europeană va face acum un plan de deconectare de la gazul rusesc și o posibilă „conectare” la alte surse - SUA și Norvegia – dar de gaz lichefiat.