
Economie
Cum reducem dependența de gazul rusesc? Ionuț Purica: Mai greu în cazul Europei, mai ușor în cazul României
Acord SUA UE gaz natural lichefiat.jpg

Klaus Iohannis afirmă că România trebuie să-și obțină independența energetică, prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil.
Ce potențial are România la acest capitol? Expertul în energie Ionuț Purica spune la RFI cum poate fi făcută tranziția către o economie verde: ”Mai greu în cazul Europei, mai ușor în cazul României. Din păcate, a trebuit o acțiune militară la granițele UE, pentru ca să se trezească mai bine decidenții politici din Comisie (...). România are rezervele ei proprii de gaz natural și trebuie crescute aceste extracții de gaz din rezervele din teritoriu, care există în continuare și pot fi încă utilizate, cu toate că se constată o oarecare scădere, din rezervele din offshore, din gazul de șist, care se pare că există bine în România și așa mai departe. Or toate lucrurile astea evident ne pun în situația și s-au făcut analize, chiar eu am făcut niște analize privind impactul gazelor de șist, offshore și așa mai departe, care ne pot duce la eliminarea completă a importului de gaze din Federația Rusă”.
Întrebat dacă e normal să se facă tranziția către economia verde, folosind energii poluante sau periculoase, precum gazul și nuclearul, expertul a răspuns: ”Nuclearul reprezintă la noi cam 18%-20% din generarea de energie. Eu sunt sigur că dacă organizațiile ecologiste contra nuclearului ar convinge populația să stea fără energie 20% din timp, evident se poate discuta!”.
Reporter: Nu poți compensa pe partea de eolian, hidro și solar?
Ionuț Purica: Cu ce volatilitate? Dacă e secetă și nu bate vântul și sunt nori pe cer, cu ce compensezi? Cu cărbune, cu hidrocarburi, care sunt poluante? Uitați-vă ce se întâmplă în Germania, își opresc centralele nucleare și cu ce compensează? Cu centrale pe cărbune, că nu au cu ce altceva. E foarte clar că există riscuri pe toate tehnologiile, dar în momentul în care spui închidem cărbunii, nu închidem cărbunii, închidem tehnologiile poluante pe cărbune și le înlocuim cu tehnologii curate (...). Dacă introducem stocarea energiei, parcuri de baterii, centrale cu repompare hidro și așa mai departe, evident putem să avem un transport nepoluant, în același fel cu cărbunii. Sunt tehnologii de gazeificare a cărbunilor, de absorbție a CO2 și retenție și transformare în combustibil, de exemplu, mai nou.