Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, o țară mare, bogată în resurse, cu o economie din alt secol

gaze naturale 2.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ce înseamnă economia Rusiei în context global? Nu foarte mult. Cu un produs intern brut nominal de 1.483 miliarde dolari, Rusia era în anul 2020, pe locul 10 în ceea ce privește economiile lumii. Cu o populație de 144 milioane de locuitori, Rusia ocupă locul nouă la nivel mondial și este cea mai mare țară, în ceea ce privește suprafața.

Compania germană Euler Hermes arată într-o analiză punctele tari ale economiei Rusiei: resurse naturale abundente, în particular de gaze naturale și țiței; Rusia a avut, în mod constant, în ultimii 20 de ani, excedent de cont curent și o datorie publică redusă. Tot la capitolul puncte forte este considerată rezerva băncii centrale, aflată la un nivel considerabil, dar, în noul context al sancțiunilor occidentale, rezerva valutară nu mai este un atuu.

Există, însă, și o serie de puncte slabe ale economiei rusești. Acestea sunt: lipsa reformelor structurale, vulnerabilitatea în fața prețurilor materiilor prime energetice, predispoziția economiei pentru fuga capitalurilor, un nivel ridicat al corupției și o aplicare defectuoasă a regulilor privind statul de drept.

Comerțul internațional al Rusiei este dominat de relația cu China, care este cel mai mare partener comercial. În materie de exporturi, primele cinci destinații ale produselor rusești sunt China (14%), Olanda, Marea Britanie, Germania (5%) și Belarus. În ceea ce privește importurile realizate de Federația Rusă, ele vin în ordine din China (23%), Germania, Belarus, Italia și Statele Unite (4%).

Structura exportului din Rusia este următoarea: petrol și produse petroliere, reprezintă 42%, oțel și metale, metale neferoase, cărbune și cereale. Importurile includ autovehicule (9%), mașini industriale, mașini electrice și specializate pentru industrie și aparatură de telecomunicații.

Valoare adăugată redusă

După cum se poate vedea, economia Rusiei are două mari probleme. Este o economie cu valoare adăugată redusă, Rusia exportă materii prime și importă tehnologie necesară industriei și produse cu valoare adăugată mare. Este specificul unei economii arhaice.

În al doilea rând, comerțul internațional este dependent de China și Uniunea Europeană. Sancțiunile occidentale vor reduce drastic schimburile comerciale cu Uniunea Europeană, ceea ce va induce două efecte asupra Rusiei. Pe de o parte, va face Rusia și mai dependentă decât este acum de China, iar, pe de altă parte, blocajul economic al Uniunii Europene va avea efecte asupra economiei rusești provocând cel mai probabil o scădere economică drastică.

În ceea ce privește indicele libertății economice, în anul 2022, Rusia este pe poziția 113 în lume, pe ultimele locuri în clasament, iar la nivel regional, Rusia este pe locul 43 din 45 de țări, fiind urmată de Ucraina și Belarus. De fapt, Rusia, prin punctajele aferente indicelui se plasează în rândul statelor care la majoritatea capitolelor „nu sunt libere”.

În ultimii ani, Rusia s-a confruntat cu un exod al forței de muncă și cu ieșirea capitalurilor. De fapt, economia rusă este dependentă de prețul materiilor prime energetice. În anii în care prețul țițeiului a fost redus, Rusia a avut cu o scădere economică sau a avut o creștere firavă. Când prețurile energetice încep să crească economia își revine.

Totodată, începând cu anul 2014, data anexării ilegale a Crimeei, cererea Rusiei de intrare în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a fost amânată pe termen nelimitat.

De asemenea, sistemul judiciar din Rusia favorizează statul în fața sectorului privat, iar corupția este prezentă în achizițiile publice, în sectorul apărării și în domeniul exploatării resurselor naturale. Cheltuielile bugetare ajung la 35% din PIB, un nivel scăzut după rigorile europene, aproape cât România, care asigură, însă, un mic excedent bugetar.

Sectorul financiar este dominat de băncile cu capital de stat. Mobilitatea forței de muncă este redusă, standardele de muncă nu sunt respectate, iar subvențiile reprezintă 70% din cheltuielile bugetului. De altfel, Rusia este o economie liberă până la stat. Statul este atotputernic, intervine în justiție și în economie. Economia Rusiei se bazează pe resurse naturale, dar din multe puncte de vedere a rămas în alt secol.