Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nichelul, noua „victimă” a războiului din Ucraina. Producătorii de vehicule electrice, în alertă

electric_auto.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ieri, bursa de metale de la Londra a mai născut un „star”: nichelul. Tranzacțiile cu nichel au fost oprite după ce prețul s-a dublat pentru contractele la termen ajungând la 100.000 dolari pentru o tonă.

Ce este nichelul? Un metal esențial pentru construcția bateriilor litiu-ion utilizate de mașinile electrice. Creșterea spectaculoasă a prețului nichelului ridică un semn de întrebare dacă planurile industriei auto privind dezvoltarea mașinilor electrice se vor putea realiza.

De exemplu, analiștii arată că efectul creșterii prețului nichelului asupra industriei auto va fi creșterea în medie a prețului unei mașini electrice cu 1.000 dolari. Evident, nu este decât un calcul de moment, dar, afirmă analiștii, creșterea prețului nichelului schimbă planurile companiilor auto cu privire la veniturile pe care le pot obține și la nivelul vânzărilor.

Nichelul este un element important în construcția bateriilor pe litiu-ion. Recent, cercetările au arătat că adăugarea unei cantități mai mari de nichel în construcția unei baterii auto, oferă mașinii o autonomie crescută. Ceea ce are ca efect o creștere a cererii de nichel. De altfel, analiștii estimează că în câțiva ani cererea va depăși oferta.

Reacție emoțională

Acum, pe bursă am avut o explozie a prețului din rațiuni emoționale, date de războiul din Ucraina, și prea puțin din cauze fundamentale. Analiștii piețelor de mărfuri merg chiar mai departe și susțin că tranzacțiile au fost influențate de frică, probabil de teama că lanțurile de aprovizionare s-ar putea bloca din cauza conflictului armat din Ucraina.

Există și baterii alternative, mai puțin performante, care nu folosesc nichel sau cobalt, care, însă, sunt mai grele și oferă mai puțină autonomie de funcționare. Din rațiuni economice, Tesla a început să folosească aceste baterii mai ieftine, fără nichel, în oferta standard a autovehiculelor, ceea ce a fost o surpriză pentru ceilalți producători auto. În acest moment, în care prețul nichelului s-a dublat, se pune problema dacă nu cumva opțiunea Tesla este cea bună.

Dar, nichelul are mai multe utilizări. Contrar așteptărilor, industria auto nu este, în acest moment, cea mai mare consumatoare. Industria aerospațială are cea mai ridicată pondere, iar Asia este zona care are cel mai ridicat consum la nivel mondial. Principalele sectoare care utilizează nichel sunt: industria aeronautică, industria electronică, sectorul de petrol și gaze, industria chimică și cea auto.

Explorarea și producția în domeniul țițeiului și a gazelor naturale se fac într-un mediu special utilizând echipamente complexe, costisitoare, care se pot uza rapid. De aceea, aliajele de nichel folosite în industria energetică oferă o protecție crescută la coroziune și implicit o perioadă mai mare de utilizare. Deschiderea de noi perimetre de forare și exploatare, în special în zone offshore, va duce la o cerere tot mai mare de aliaje de nichel. De asemenea, în combinație cu alte metale, nichelul este utilizat și pentru fabricarea bijuteriilor.

De unde se extrage nichel?

Indonezia, Filipine, Canada și Franța, prin Noua Caledonie, sunt țările cu cele mai mari rezerve și în care se exploatează cele mai mari cantități. Rusia este abia al șaselea producător mondial. În ceea ce privește companiile care activează în această industrie, cele mai mari sunt americane și o firmă suedeză. Rusia și China au și ele firme în acest domeniu.

Cine consumă? China este cel mai mare consumator de aliaje de nichel prin cele două industrii, cea aeronautică și cea auto. În ultimii ani, în China, a existat o creștere a cererii de baterii auto, pentru că producția și vânzarea de mașini electrice a crescut substanțial, respectiv, în China, vânzările de autovehicule electrice sunt de patru ori mai mari decât în Statele Unite, ceea ce plasează piața din Asia pe primul loc din lume.

Nichelul nu este decât un exemplu despre rezultatele pe care emoția războiului le poate aduce pe piețe. Săptămâna trecută, au scăzut acțiunile, ieri a urcat prețul nichelului, mâine cine știe ce surpriză poate să apară. Piețele sunt speriate sau iraționale, iar efectele le vedem cu ochii noștri.

 
Rubrica Economia Reală din 9 martie 2022