
Economie
De ce nu ia Guvernul măsuri pentru stoparea creșterii prețului la combustibili?
whatsapp_image_2022-03-09_at_20.44.15.jpeg

Autorităţile au în vedere confiscarea veniturilor realizate de benzinării în urma comercializării carburanților cu preţuri artificial mărite. Anunțul vine de la preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu. El mai spune că le va aplica sancţiuni cuprinse între 2.000 şi 100.000 de lei benzinăriilor care au mărit fără motiv prețurile la combustibili.
Urmează sancțiuni „drastice”, a transmis la rândul său premierul Nicolae Ciucă. El a dezvăluit că ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței au demarat deja investigațiile în acest caz. În fine, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că 100 de echipe ale ANAF vor verifica în toată țara creșterea „nejustificată” a prețurilor la carburanți.
În aceste condiții, „creșterea prețurilor la carburanți în ultima perioadă are o componentă puternică de nivel speculativ”, afirmă la RFI expertul în energie Ionuț Purica.
El avertizează că „e de așteptat ca prețul petrolului să scadă în perioada următoare, iar autoritățile ar trebuie să se asigure că marii comercianți de combustibili scad prețurile cu aceeași viteză cu care le-au crescut”. În caz, contrar, „plafonarea prețurilor la pompă pe modelul Ungariei nu mai trebuie amânată”, spune Ionuț Purica.
Purica: E o creștere psihotică, fără o justificare economică
Ionuț Purica: Ceea ce se întâmplă acum este foarte clar că face parte dintr-un atac economic. Deja ne găsim sub patru tipuri de atacuri. Unul este acela militar în Ucraina, de care suntem afectați marginal. Dar e clar că a crescut numărul militarilor și a logisticii din România, fie că sunt militari din armata noastră, fie că e NATO. În același timp este vorba de un atac care continuă pentru că pandemia nu s-a terminat încă. În al treilea rând sunt atacurile cibernetice. Se pare că deja s-a încercat ceva la rafinăria de la Năvodari. Și, în sfârșit, e vorba de atacul economic, care s-a dezlănțuit înainte de intervenția militară rusească, producând o creștere psihotică, zic eu, care nu are nicio justificare economică, ba din contră, a prețurilor la materiile energetice, care acum se traduc și prin creșterea prețurilor de la produse la combustibili.
Reporter: Domnule Purica, am văzut că prețurile la combustibili nu au crescut până la 9, 10, 11 lei pe litru așa cum se zvonea, în special pe rețelele de socializare, fapt care a și generat isteria de la pompe, dar, totuși, au crescut cu aproximativ 50 de bani într-o singură zi. Și au crescut și anterior. Ce explicații există pentru această creștere? E speculă sau e explicabil?
IP: Este foarte clar că are o componentă de speculă foarte mare. La noi există o asimetrie în evoluția prețurilor la combustibili. În sensul că se justifică creșterea pe creșterea prețului petrolului. E foarte clar că în ultimul timp a avut loc o creștere a prețului petrolului. Ideea e că de câte ori crește prețul petrolului, imediat crește prețul la pompă. Numai că petrolul cu preț crescut ajunge în rafinării să se facă combustibil și să ajungă la pompă după circa 3 luni. În al doilea rând, atunci când scade prețul petrolului și deja ieri a scăzut prețul petrolului cu vreo 17%, nu am văzut o scădere la benzinării cu 17%.
Rep: Statul poate interveni în vreun fel pentru a gestiona această situație. Din ceea ce spuneți, companiile mari care vând combustibil profită de aceste fluctuații de pe piața petrolului?
IP: Statul are mai multe metode de a interveni. Facem scenarii acum. Prima este aceea de a face controale și a da amenzi la cine crește prețul în mod nejustificat.
Rep: Autoritățile au anunțat că deja fac acest lucru...
IP: În ordinea eficienței lor, a doua este aceea de a plafona prețul produselor petroliere, a combustibililor.
Rep: Aceasta vi s-ar părea o soluție? E ceea ce a făcut Ungaria.
IP: În Ungaria s-a făcut așa ceva. S-a zis echivalentul românesc la 6.5 lei și cu asta basta. Nimeni nu crește prețurile mai mult de atât.
Rep: S-ar potrivi și în România o astfel de măsură, domnule Purica?
IP: Evident că s-ar potrivi și la noi.
Rep: De ce nu e luată? Deja am văzut prețuri de 8 lei. La MOL, care încearcă să compenseze prețurile din Ungaria am văzut chiar spre 9 lei. De ce întârzie autoritățile cu această măsură?
IP: Întrebați autoritățile pentru că e inexplicabil. De ce nu s-au scăzut prețurile la energie pe tot fluxul de energie la nivelul lui 2020, astfel încât să avem din nou economia română la 7% creștere cum era atunci? De ce s-au lăsat să se închidă AzoMureș, Slatina și o serie de alte întreprinderi care depind în costurile lor de producție de costurile energiei electrice sau al gazului? Sunt tot soiul de întrebări care încep să fie retorice. Piața nu mai este elementul care să favorizeze în mod constructiv, prin concurență economia. Ci devine destructivă, după cum vedeți și acum. Toată creștere asta a prețurilor combustibililor o să se propage în prețurile produselor care depind de transport.
Rep: Și în multe alte sectoare care sunt corelate cu acesta. O ultimă precizare, domnule Purica. La ce să ne așteptăm în perioada imediat următoare din punctul de vedere al prețului carburanților?
IP: Dat fiind că petrolul o să scadă în continuare, reacția Emiratelor Arabe Unite de creștere a petrolului, de intervenție la OPEC este salutară. Statele Unite și-au scos petrol din rezerva strategică și îl pun pe piață. E de așteptat ca prețul petrolului să scadă și mai mult. Evident, în condițiile astea, ar trebui, cu aceeași viteză cu care a crescut prețul combustibililor când a crescut prețul petrolului, cu toate că petrolul ajunge mai târziu în benzinării, așa cum vă spuneam, să scadă prețul combustibililor.
Rep: Iar autoritățile ar trebui să se asigure că acest lucru se întâmplă în mod natural prin mecanismele normale ale pieței?
IP: Prin mecanismele specifice autoritățile trebuie să se asigure că se întâmplă așa ceva.
Ascultă: