Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Plafonarea prețurilor în Ungaria: lipsă de combustibil și cozi la benzinării

benzina_22_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Coadă la o benzinărie
Sursa imaginii: 
INQUAM, Octav Ganea

Anul trecut, plafonarea prețurilor carburanților părea o măsură bună în Ungaria. Totul a mers bine până a început să urce prețul petrolului pe piața mondială. De atunci, plafonarea creează probleme tot mai mari. 

Decizia plafonării prețurilor carburanților a fost adoptată în noiembrie anul trecut, pe o perioadă de 3 luni. Comercianții așteptau nerăbdători data expirării, având în vedere că de un timp, ei vindeau în pierdere, din cauza creșterii prețului petrolului pe piața mondială. Însă în februarie, Viktor Orban a luat o decizie surprinzătoare, prelungind cu încă 3 luni plafonarea prețurilor. Comercianții s-au unit într-o asociație și au adresat o petiție guvernului. În aceasta, ei spuneau că sunt de acord cu protecția familiilor, dar și ei au familii, care sunt puse acum într-o situație imposibilă, sute de benzinării fiind pe pragul de a închide.

Ca răspuns, guvernul a impus plafonarea prețurilor și pentru comercianții en-gros, cei de la care benzinăriile cumpărau carburanții. Numai că nici lor nu le convenea să vândă mai ieftin decât cumpărau. Astfel, a început să circule știrea că nici comercianții en-gros nu mai cumpără combustibili. OMV și Shell nu mai importă carburanți, iar sarcina aprovizionării benzinăriilor rămâne la MOL, cu o logistică nepregătită pentru asemenea cerere. Multe benzinării au început să limiteze cantitățile deservite și să interzică alimentarea în canistre, ceea ce pune într-o situație dificilă grădinarii și micii agricultori.

Prețul plafonat a atras atenția și automobiliștilor și transportatorilor din țările vecine. Dacă în Ungaria, litrul de benzină costă 1,2 EUR, în Austria și Slovacia prețul este de 1,6-1,7 EUR, ceea ce generează un trafic intens la benzinării în orașele de frontieră ungare. Ca să înțelegem diferența: prețul plafonat este de 480 HUF pe litru, în condițiile în care prețul de piață ar fi de 640 HUF la benzină și 717 HUF la motorină.

Toate acestea au dus la formarea de cozi la benzinăriile din provincie, de teamă că se vor termina carburanții. La unele pompe cantitatea maximă dată este de 5 litri pe mașină, dar sunt și unele la care nu va fi deloc carburant de vânzare până pe 24 martie.

Având în vedere că alegerile parlamentare vor avea loc peste două săptămâni, este greu de spus dacă guvernul va mai avea și alte priorități în afară campania electorală.