Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Baronul chinez al nichelului pierde miliarde de dolari din cauza războiului din Ucraina

nikel.png

Sursa imaginii: 
© Ben Stansall, AFP

Antreprenorul chinez Xiang Guangda a pierdut miliarde de dolari la bursă pentru că a pariat pe scăderea prețului nichelului. Din nefericire pentru el, războiul a adus prețul acestui metal la niveluri record, iar pierderile sale au dus la un eveniment rar pe piața bursieră, scrie corespondentul France24.

Războiul din Ucraina l-a făcut pe baronul chinez al nichelului să piardă marți, 8 martie, sume record de bani. Antreprenorul Xiang Guangda, cunoscut în lumea financiară sub numele de "Big Shot", a plătit un preț mare - cel puțin 2 miliarde de dolari - pentru că a pariat, riscant, pe scăderea prețului nichelului, în timp ce invazia Ucrainei a făcut ca prețul acestuia să crească vertiginos.

În vârstă de 60 de ani, șeful Tsingshan Holding, producătorul numărul unu de oțel inoxidabil din lume, este unul dintre cei mai mari cumpărători de nichel, ingredientul de bază al metalului produs în fabricile sale.

Un calcul greșit

Xiang Guangda a început să parieze pe scăderea prețului nichelului la începutul anului 2021 și era tot mai sigur de ceea ce face. O alegere surprinzătoare: această materie primă este esențială pentru fabricarea bateriilor utilizate în unele dintre cele mai dinamice sectoare, cum ar fi cel al mașinilor electrice. Prin urmare, cererea de nichel - determinată de entuziaștii Tesla și de alte mașini "verzi" – ar avea toate motivele să crească.

De aceea, majoritatea comercianților au pariat pe creșterea prețurilor la nichel în ultimele luni. ”Probabil că Xiang a crezut că prețul stabilit de piață includea deja tot potențialul de creștere al unor sectoare precum cel al mașinilor electrice și că, prin urmare, nu exista niciun motiv pentru ca prețul nichelului să continue să crească", notează Alexandre Baradez, analist la IG France, contactat de France 24.

Un alt motiv, mai tehnic, este ceea ce se numește "acoperirea riscurilor". Tsingshan Holding precomandă cantități mari de nichel pentru a produce oțel. În cazul în care prețul acestei materii prime ar fi scăzut, grupul ar fi plătit pentru nichel mult mai mult decât a costat la livrare. Mizând pe declin, Xiang Guangda a crezut că "acoperă" posibilitatea unei scăderi a prețului.

Decizia Rusiei de a invada Ucraina nu i-a schimbat părerea și nici strategia. Cu toate acestea, Rusia este o țară importantă pe harta nichelului. „ Sancțiunile occidentale au lovit puternic producătorul numărul unu de nichel din lume, Norilsk ”, amintește cotidianul Le Monde.

Prin urmare, este posibil ca nichelul să devină din ce în ce mai rar pe piețe. Iar raritatea înseamnă creșterea prețurilor. Concret, „ cumpărătorii doresc din ce în ce mai mult să pună mâna pe prețioasa materie primă, dar cei care o au, anticipând că prețul va crește, refuză să vândă, ceea ce îi împinge pe cumpărători să ofere prețuri tot mai mari în speranța de a-i convinge pe vânzători”, explică Alexandre Baradez.

Iată cum creșterea bruscă a prețului nichelului l-a pus pe Xiang Guangda într-o situație foarte incomodă la bursă. London Metal Exchange (LME) - principalul loc unde se tranzacționează aceste mărfuri - a observat că pariurile dubioase ale miliardarului chinez îl vor costa din ce în ce mai mult și le-a cerut brokerilor săi de la Tsingshan Holding să pună deoparte mai multe fonduri pentru a garanta eventualele pierderi.

"E ca și cum prețul petrolului a trecut de la 100 de dolari la 400 de dolari într-o săptămână"

Acest lucru nu este surprinzător, este procedura tradițională în astfel de situații. Dar unul dintre brokerii lui Xiang Guangda, China Construction Bank (a doua cea mai mare bancă comercială din China), a refuzat luni, 7 martie, să intre din nou în afacere. Și nu doar puțin, deoarece LME i-a cerut să plătească câteva sute de milioane de dolari.

Refuzul sau incapacitatea de a satisface cererile LME a fost cea care a declanșat una dintre cele mai mari creșteri de prețuri din istoria piețelor de mărfuri. Prețul nichelului s-a mărit de 4 ori în trei zile, ajungând miercuri, 9 martie, la 100.000 de dolari pe tonă. Anterior, prețul a crescut de la 15.000 USD pe tonă la 25.000 USD pe tonă la începutul lunii martie 2022, în decurs de un an. Iar aceasta a fost deja considerată o creștere semnificativă...

„Acestea sunt evenimente bursiere extrem de rare. Este ca și cum prețul petrolului ar fi trecut de la 100 de dolari la 400 de dolari în mai puțin de o săptămână”, spune Alexandre Baradez. În fața acestei creșteri bruște, LME a decis să suspende toate tranzacțiile cu nichel până apar noi ordine.

Nichelul a fost victima unui amestec de ingrediente deosebit de explozive: un șoc extern violent (invadarea Ucrainei), un mare actor de pe piață care s-a lăsat prins în propriile pariuri bursiere și „sosirea unor speculatori care au căutat să profite de situație și au amplificat astfel fenomenul”, rezumă analistul IG France. 

Cântecul "lebedei negre"

Fenomenul este cunoscut ca un eveniment de tip "lebăda neagră" pe piețele financiare. Acestea sunt incidente imprevizibile care determină fluctuații ale prețurilor mult mai mari decât de obicei într-o perioadă scurtă de timp. „ Având în vedere mărimea oscilațiilor de pe piața nichelului, aceasta este o "lebădă lebedelelor negre", a scris pe Twitter expertul în piețe de mărfuri Mark Thomson.

Conform teoriei "lebedelor negre", care s-a conturat după criza financiară din 2008 pentru a evalua probabilitatea producerii unor astfel de evenimente, saltul incredibil al prețului nichelului are la fel de multe șanse de a se întâmpla "ca și cum ai câștiga 1,2 milioane de euro la loto cu același bilet de mai mult de 20 de ori la rând", scrie site-ul bursier Moneycontrol.

Deși evenimentul este unic prin amploarea sa, el este, de asemenea, în concordanță cu vremurile, spune Alexandre Baradez. "Este simptomatic pentru riscul rusesc pe piețele financiare. Cu acest tip de incident ne dăm seama de decalajul dintre greutatea reală a economiei rusești - al cărei PIB este abia mai mare decât cel al Spaniei - și impactul pe care cel mai mic șoc din Rusia îl poate avea asupra pieței de mărfuri", subliniază analistul.

Pentru el, Xiang Guangda nu va fi cu siguranță singura victimă a instabilității de pe piața financiară. Fie că este vorba de grâu, titan, aluminiu sau floarea-soarelui, Rusia și Ucraina sunt „hambare”de materii prime. Între distrugerea infrastructurii din cauza războiului și sancțiunile economice impuse Rusiei de către comunitatea internațională, valsul prețurilor nu s-a încheiat.

Și nu este doar o problemă a bursierilor bogați. „Dacă prețurile nu vor scădea brusc, acest lucru va avea consecințe asupra prețului de cost al companiilor [care vor fi nevoite să plătească mai mult pentru materiile prime]. Concluzia este că impactul va fi transferat asupra consumatorilor”, spune Alexandre Baradez. Fanii Tesla nu sunt singurii afectați, deoarece nichelul este folosit și la fabricarea bateriilor utilizate în cuptoarele electrice sau în anumite laptopuri. Ca să nu mai vorbim de faptul că și corzile chitarelor electrice conțin nichel. Poate că ăsta e ultimul riff...

Traducere de Vrabii Nadina, după articolul publicat de France 24