Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimbări importante la uzina Ford din Craiova. Ce modele de mașini vor fi fabricate de anul viitor

ford_romania.jpg

Sursa imaginii: 
Ford

Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, a preluat proprietatea fabricii de la Craiova și a întregii activități de producție din România. Prin transferul proprietății, fabrica de la Craiova va beneficia de o rețea largă de competențe și de transfer de know-how prin experiența vastă a echipei Ford Otosan în proiectarea, dezvoltarea și construirea de vehicule comerciale și electrice.

Compania a anunțat că preluarea uzinei de la Craiova de către Ford Otosan va duce la schimbări majore în perioada imediat următoare. Trei mașini vor fi fabricate de anul viitor aici, la Craiova, și toate vor fi lansate în anul 2024.
Producția va începe cu modelul Puma care în 2021 a fost cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, dar anul viitor se va fabrica la Craiova o versiune complet electrică.

Din 2023, tot la Craiova se va produce și  Transit Courier, un vehicul utilitar ușor, care, la fel, va avea o versiune complet electrică.

 Cel de-al treilea vehicul care va intra în producție la Craiova este vehiculul multifuncțional compact Tourneo Courier . Versiunea va fi, de asemenea, complet electrică.

În acest moment la uzina din Craiova se produce  modelul EcoSport, dar această producție se va opri până la finalul acestui an deoarece fabrica de la Craiova se va concentra tot mai mult pe un viitor construit pe producţia de vehicule comerciale şi electrice.

Într-un comunicat remis presei, conducerea Ford spune că  "Ford Otosan va ajuta transferul de know-how, prin integrarea pe verticală a tehnologiilor electrice și va avea un efect extins și eficient din punct de vedere al costurilor la nivelul rețelei de furnizori".

Acest transfer arată modul în care Ford valorifică parteneriatele sale strategice, cu privire la folosirea cât mai eficientă a resurselor existente prin investiții comune, beneficiind în același timp de experiența extinsă a Ford Otosan. Salutăm această oportunitate de a consolida parteneriatul nostru cu Koç Holdings prin Ford Otosan și de a dezvolta împreună acest joint venture. Activitatea fabricii din Craiova este un succes și considerăm că prin experiența și expertiza Ford Otosan în electrificare și vehicule comerciale aceasta poate ajunge la un nivel de dezvoltare și mai ridicat”, a spus Stuart Rowley, Președintele Ford Europa.

Acest acord deosebit de important la care am ajuns astăzi va consolida poziția Ford Otosan de cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa. Suntem mândri să facem parte din echipa Ford care pastrează supremația pe piața de vehicule comerciale la nivel european. Totodata, ne angajăm să fim partenerul de încredere pentru succesul viitor al vehiculelor electrificate Ford. Considerăm că lansările de modele viitoare, alături de planurile de creștere și tehnologizare, vor oferi oportunități exponențiale și interesante pentru echipa de la Craiova. Mai mult, suntem încrezători că împreună vom construi viitorul uzinei din Craiova”, a declarat, la rândul său,  Haydar Yenigun, director general Ford Otosan.
 

Ford Otosan este o companie specializată în vehicule comerciale, pe care Ford o deține împreună cu constructorul turc Koc Holding. Ford deține 41%, Koc Holding tot 41%, iar restul de 18% este listat pe bursă.

 

Autor: Loredana Chimoiu, Craiova