Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, primul pas spre faliment. Nu vrea sau nu poate să plătească datoria externă?

dolari.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Astăzi, Rusia ar putea fi declarată în incapacitate tehnică de plată. Rusia are de rambursat, chiar astăzi, o datorie de 117 milioane de dolari în contul a două emisiuni de obligațiuni cu scadența în anul 2023 și, respectiv, în 2043. Piețele financiare se așteaptă ca datoria ajunsă la scadență să nu fie plătită, iar, conform standardelor internaționale, plata datoriei poate să fie amânată pentru o lună, adică până în ziua de 16 aprilie a.c. Ceea ce, însă, nu înseamnă că Rusia va fi scutită de aplicarea etichetei că se află în incapacitate tehnică de plată.

Situația este, însă, mai complicată decât declararea stării de incapacitate de plată. Federația Rusă are propria opțiune de a plăti datoria externă în ruble, pentru că recent Vladimir Putin a semnat un decret în acest sens, în încercarea de a limita plățile în valută. Desigur, nimeni dintre creditori nu e interesat să încaseze ruble, mai ales acum când moneda rusească s-a devalorizat puternic față de valute. Creditorii așteaptă să primească, pe bună dreptate, rambursarea împrumutului în moneda în care au cumpărat obligațiunile, adică în dolari.

Tema ridică o problemă. Dacă Rusia plătește datoria ajunsă la scadență în ruble mai poate fi considerată în incapacitate de plată? Experții consideră că o achitare a datoriei în ruble nu exclude declararea stării de incapacitate de plată.

Dincolo de dezbaterea tehnică, esența economică este clară. Pentru că Rusia și companiile rusești au conturile din Occident înghețate, inclusiv cele ale băncii centrale, este puțin probabil ca statul rus să facă plăți în valută. Pe de o parte, pentru că nu are valută, pe de altă parte, pentru că în ipoteza în care ar avea nu are sens să plătească. De ce? Pentru că, paradoxal, acum, problema datoriei publice a Rusiei este a creditorilor și nu a debitorului.

De altfel, după începerea războiului, obligațiunile Rusiei au scăzut atât de mult încât nici nu mai are sens să fie tranzacționate. Respectiv, au scăzut la 20% din valoarea cuponului, ceea ce înseamnă că pentru 100 dolari investiți la vânzarea obligațiunilor deținute se vor primi 20 de dolari. Este o evoluție specifică unei țări aflată în război.

De fapt, realist vorbind declararea stării de incapacitate de plată este cea mai mică problemă a Rusiei, în acest moment. Mai mult, Putin ar putea juca tocmai cartea de a nu plăti datoria externă ajunsă la scadență știindu-se că mai rău decât sancțiunile dure impuse de statele occidentale nu poate fi nimic altceva. Practic, Rusia este exclusă acum din finanțele internaționale occidentale. Analiștii financiari, obișnuiți cu o lume normală, vorbesc despre incapacitatea de plată a Rusiei ca despre o chestiune de risc reputațional. Dar, acum, este o glumă să vorbim despre reputația Rusiei.

Este de așteptat ca renunțarea la sancțiunile occidentale să se facă doar după căderea regimului Putin. Moment în care se va judeca și datoria externă a Rusiei. Ceea ce ne spune că dacă Rusia nu își va plăti obligațiile la zi, nu înseamnă că va fi iertată de creditori. Va veni momentul, mai devreme sau mai târziu, când datoriile vor trebui plătite.

Deocamdată, Kristalina Georgieva, șefa FMI, a declarat că nu consideră încetarea de plăți a Federației Ruse ca pe un eveniment improbabil, iar toate agențiile de rating au retrogradat Rusia până aproape de nivelul asociat falimentului de țară. Dar, din nou, nerelevant, pentru că oricum Rusia nu mai are acces acum pe piețele financiare internaționale. De altfel, Uniunea Europeană a interzis agențiilor de rating să mai publice calificativele Rusiei, ca parte a sancțiunilor.

Trebuie adăugat că marile bănci occidentale și-au retras, începând cu anul 2014, momentul anexării Crimeei, cea mai mare parte a expunerii pe care o aveau asupra Rusiei. De fapt, Rusia nu vrea să plătească datoria externă, chiar dacă poate să o achite. În cele din urmă, însă, Rusia va plăti până la ultimul dolar.