
Economie
Agricultura Braziliei ar avea de câștigat de pe urma războiului din Ucraina. Cu o condiție...
brazilia_agricultura.jpg

Brazilia, un exportator de top pentru produse agricole, inclusiv vită, pui, soia și porumb va avea de câștigat de pe urma creșterii prețurilor materiilor prime, care au crescut în întreaga lume din cauza războiului.
Însă, țara depinde, de asemenea, în mare măsură de importurile de îngrășăminte și se confruntă cu o prăbușire a stocurilor din partea principalului furnizor, Rusia, ale cărei exporturi au fost puternic afectate de sancțiunile occidentale.
Recolta de proumb a fost profund afectată de război. Este foarte probabil ca nici Rusia și nici Ucraina, care sunt al patrulea, respectiv al cincilea cel mai mare exportator de porumb din lume în 2019-2020, să nu facă livrările așteptate în acest an. Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru Brazilia, al treilea cel mai mare exportator.
Anul trecut, culturile sale de porumb au fost profund afectate de vremea neprielnică, inclusiv de cea mai rea secetă din ultimul secol. Însă recolta ar urma să crească cu 29% în 2021-22, potrivit celei mai recente prognoze a Companiei Naționale de Aprovizionare (Conab).
"Prețul porumbului a atins unul dintre cele mai ridicate niveluri înregistrate vreodată, ceea ce îl face atractiv pentru producătorii brazilieni, un factor care determină o creștere a suprafețelor de însămânțare" pentru cea de-a doua recoltă, cea mai mare din acest an, a declarat Joao Pedro Lopes, de la firma de analiză a piețelor de mărfuri StoneX.
Cererea globală puternică și un curs valutar favorabil "ar trebui să permită o creștere de 67% a exporturilor" de porumb brazilian în 2022, a precizat Conab.
Între timp, Departamentul pentru Agricultură al SUA a prezis că, dacă recolta braziliană va fi la fel de mare cum se așteaptă, țara ar putea depăși Argentina, pentru a deveni anul acesta cel de-al doilea exportator mondial de porumb, după Statele Unite.
"A apărut brusc o cerere internațională pentru expedierea imediată a porumbului brazilian, ceea ce este neobișnuit pentru prima jumătate a anului. Iar cererea pentru a doua jumătate s-a accelerat de asemenea", a declarat analistul Paulo Roberto Molinari de la firma de consultanță în domeniul agroindustrial Safras e Mercado.
Dar există un mare dezavantaj
"Nu există nicio garanție în ceea ce privește problema esențială a transportului de mărfuri", în condițiile în care sectorul transportului maritim a fost bulversat de război, a declarat Cesario Ramalho, șeful Asociației braziliene a producătorilor de porumb (Abramilho).
,,Nici furnizorii de îngrășăminte nu ne oferă o certitudine’’, a declarat acesta pentru AFP.
Brazilia importă aproximativ 80% din îngrășămintele folosite, din care 20% provin din Rusia.
Belarus, un alt exportator extrem de important ce a susținut Rusia în războiul cu Ucraina, a fost de asemenea afectat de sancțiunile din Occident.
La începutul acestei luni, ministrul agriculturii Tereza Cristina a declarat că Brazilia are suficiente rezerve de îngrășăminte cât să-i ajungă până în octombrie. Aceasta a negociat cu alți mari exportatori pentru a-și mări stocul.
Fermierii simt deja amenințarea: prețul unei tone de îngrășăminte importate a crescut considerabil în Brazilia, cu 129% din februarie 2021 până în februarie 2022.
Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24