Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Constructorii avertizează: Aproape toate șantierele cu finanțare publică se vor bloca

constructii.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / FPSC - Federatia Constructorilor

Este avertismentul lansat de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) din România. Directorul general al unei importante companii din regiunea de Nord Est , Irinel Tofan, vicepreședinte al FPSC spune că firmele au ajuns practic să aducă bani de acasă pentru ca șantierele să poată funcționa. Iar creșterea prețului materialelor de construcții, războiul din Ucraina și exodul forței de muncă au dus la insolvențe și a falimente care au depășit statisticile din 2010, an care a marcat un record la acest capitol.

Irinel Tofan, vicepreședinte al FPSC: În momentul de față sectorul construcțiilor din România se află într-o situație critică, estimăm că în scurt timp cele mai multe șantiere finanțate din bani publici se vor bloca.

Ce înseamnă că se vor bloca șantierele finanțate din bani publici?

Din păcate, vom avea situația în care nu vom putea continua lucrările din cauza câtorva cauze foarte clare pe care nu mai reușim să le gestionăm. Trebuie să ne uităm atent la explozia prețurilor la materiale, la echipamente, la carburanți, la energie.

Cât de mare este acestă explozie a prețurilor?

Dacă facem o analiză pe ultimele șase luni avem o creștere de circa 60-80%. Dacă facem o analiză plecând din ianuarie 2021 de când prețurile au început să crească ne aflăm la 120%. Suntem într-o perioadă, după doi ani de pandemie, în care lucrurile nu au funcționat în mod normal într-o economie cu care eram obișnuiți. Aceste creșteri semnificative de peste 100- 120 % nu mai pot fi suportate. Suntem în situația în care cheltuim mai mult decât decontăm. Un aspect care din păcate va genera în continuare insolvențe și falimente pentru firmele de construcții din România.

Practic, firmele de construcții din România care lucrează în proiecte publice se află în situația de a aduce bani de acasă pentru a continua lucrările?

Din păcate, da. Și nu știu dacă este la îndemîna oricărei firme. Nu cred că există posibilitatea să aduci bani de acasă pentru o perioadă mare de timp. Noi am făcut-o. Și alte firme au făcut-o. Dar mesajul și în cadrul FPSC este unul clar, că nu mai putem continua și nu mai avem resurse pentru a susține producția și progresul șantierelor.

Cum afectează răzbiul din Ucraina domeniul construcțiilor?

Din păcate, războiul din Ucraina amplifică ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani de pandemie, pandemie care a dus la lipsa materiilor prime pentru fabricația materialelor de construcții și a echipamentelor.În ultimii doi ani, ne-am confruntat cu întârzieri majore de livrare a echipamentelor și materialelor în șantiere. Suplimentar, această criză se acutizează datorită războiului din Ucraina. Putem spune că materiale importante ca oțel beton, ciment, profile metalice, vată bazaltică, bitum, materiale pentru finisaje erau importate din Ucraina lipsesc. Avem o problemă că nu avem materiale. A doua problemă, prețurile cresc necontrolat și nu mai putem continua. Avem a treia problemă. Ne uităm cu mari temeri asupra forței de muncă care în condițiile astea va fi forțată să își găsească de muncă în țările care au demarat programe prin PNRR.

Care este raportul între salariul unui munictor din Germania față de România?

În momentul de față, guvernul german și-a făcut bine calculele și și-a dat seama că pentru a implementa șantiere prin PNRR are nevoie de circa 400.000 de muncitori noi. Au anunțat în două etape creșterea salariilor în domeniul construcțiilor. Un muncitor din Germania va câștiga curând cel puțin 3.000 de euro net.

Se poate asigura acest venit în România?

Nu putem. Costurile de execuție într-un șantier sunt cam aceleași din punct de vedere al materialelor și echipamentelor. Diferența o face manopera pe care o plătim în România și care se plătește în Germania. În România, facilitățile fiscale din punctul nostru de vedere, au fost foarte binevenite pentru că au stopat migrația forței de muncă către șantierele din Vest. Ne-am chinuit anii trecuți să putem plăti muncitorii calificați cu 1.000 de euro net. Ne va fi foarte greu. Dacă cumva guvernul nu se gîndește serios să aplice facilități fiscale suplimentare. Nu ne gîndim la eliminarea lor. Sau să ne cheme la masa discuțiilor. Să propunem soluții pentru a găsi prețuri corecte cu care putem executa șantierele atît de necesare în România.

Dacă nu se iau măsuri cum arată viitorul apropiat în domeniul construcțiilor?

Viitorul apropiat în domeniul construcțiilor va fi unul extrem de complicat. Cred că va fi o junglă în care fiecare încearcă să se descurce, încearcă să găsească șantiere unde să lucreze fără să piardă, să-și protejeze minima forța de muncă calificată pe care o mai are. Vor fi tot mai puțini cei care vor rezista unei astfel de provocări imposibil de gestionat. Părerea mea este că până la sfârșitul anului majoritatea șantierelor se va închide.

 
Interviu cu Irinel Tofan, vicepreședinte al FPSC