Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia, mult aur pentru aproape nimic

aur.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În ultimii opt ani, Rusia, prin banca centrală, a fost statul care a cumpărat cel mai mult aur de pe piața internațională. Astfel, dacă în anul 2008, Rusia deținea un stoc de aur de 500 de tone, în anul 2014, cantitatea ajunsese la 1.000 tone, iar după anexarea ilegală a Crimeei, Rusia a mărit ritmul achizițiilor de aur. La sfârșitul anului trecut, stocul de aur al băncii centrale a Rusiei era de aproximativ 2.300 de tone. Trebuie precizat că întreaga rezervă de aur, spre deosebire de rezerva valutară, se află în Rusia.

Sunt state care au o rezervă de aur mai mare decât cea a Rusiei, respectiv Statele Unite ale Americii, Germania, Franța și Italia, dar este clar că achizițiile de aur ale Băncii Rusiei din ultimii opt ani, după impunerea sancțiunilor economice din anul 2014, au pregătit momentul de astăzi, respectiv invadarea Ucrainei și înăsprirea sancțiunilor occidentale.

Să privim, însă, imaginea de ansamblu. Cel mai recent raport al Băncii Rusiei arată care este situația rezervelor internaționale. Astfel, rezervele Rusiei au următoarea structură: în moneda euro - 32%, în aur – 21%, în dolari – 16%, în yuani, moneda chineză – 13%, iar în alte monede, precum dolarul australian, dolarul canadian sau yenul japonez există o pondere de 16%.

Structura rezervelor valutare ale Rusiei este importantă. Dar, la fel de importantă este și distribuția geografică a acestor rezerve, adică locul unde sunt păstrate. Cei doi parametri influențează în mod decisiv posibilitatea utilizării rezervei, în condițiile în care, se știe, activele Băncii Rusiei au fost blocate în economiile occidentale.

Concret, aurul, adică 21% din rezervă, se află în Rusia. În China, se află 13% din active, iar aproape jumătate din rezerva internațională se află în state occidentale: în Franța - 12%, în Japonia – 10%, în Germania – 9%, în SUA – 6,6% , în Marea Britanie – 4,5%, iar la instituțiile financiare internaționale se află rezerve cu o pondere de 5%.

Așadar, calculul arată că aproximativ jumătate de rezerva internațională a Rusiei, în valoare de 630 miliarde dolari, este indisponibilizată în conturi occidentale.

În ultimii ani, banca centrală a Rusiei a dus o politică de reducere a ponderii dolarului în rezervele valutare. Rezultatele sunt destul de vizibile și este de remarcat că dacă ponderea dolarilor în rezervă este de 16%, doar 6% se află în SUA, în timp de yenul japonez are o pondere mult mai mică decât cele 10% din rezervă deținute în Japonia. Dar, să nu uităm, și Japonia a adoptat sancțiunile economice occidentale.

În total, aproximativ 418 miliarde dolari din rezerva Rusiei sunt în obligațiuni ale statelor europene, ale băncilor centrale occidentale, ale băncilor comerciale sau ale instituțiilor financiare internaționale. Această sumă este practic blocată.

Dar, întrebarea este: poate Rusia să își folosească aurul ca sursă de lichidități? Puțin probabil să vândă către Occident. Comercianții și băncile occidentale se vor feri să cumpere direct sau indirect lingouri rusești. Bursa de aur de la Londra, cea mai mare piață de profil din lume, a interzis tranzacțiile cu lingouri din Rusia scoțând Rusia din piața marilor tranzacții.

Singurele opțiuni care îi rămân Rusiei sunt China și India, care ar putea cumpăra sau acorda împrumuturi având ca garanție rezerva de aur. De asemenea, Rusia ar putea tranzacționa și prin Bursa de aur de la Shanghai, dar problema rămâne aceeași și anume lipsa cumpărătorilor occidentali. Analiștii iau în calcul ca Federația Rusă să vândă aur pe plan intern contra ruble. De altfel, populația rusă are o cerere masivă de aur pentru a se pune la adăpost de scăderea rublei. Aurul este, după cum se știe, un bun activ de refugiu. Nu, însă, și pentru Rusia.

 
Rubrica Economia Reală din 21 martie 2022