Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mintea europeanului cea de pe urmă: Comisia Europeană va cumpăra gaze, în comun, pentru statele membre

comisia_europeana.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Uniunea Europeană a ajuns unde trebuia să fie cu mult timp în urmă. Conform informațiilor de la Bruxelles, declarația finală a Consiliului European, care va avea loc în zilele de 24 și 25 martie, va include angajamentul statelor membre de a achiziționa în comun gaze naturale, gaze lichefiate și hidrogen. Obiectivul este de a reduce dependența de gazul rusesc, care acum este utilizat în proporție de 40%. De aceea, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze este esențială pentru Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a anunțat că va lucra la un program de achiziție în comun a gazelor naturale. De altfel, liderii politici din Italia, Spania, Grecia și Portugalia au cerut încă de acum câteva zile să se treacă la achiziții europene comune pentru a lupta cu creșterea prețurilor. Și premierul italian, Mario Draghi, a declarat că achizițiile comune pot oferi Comisiei Europene o poziție de negociere mai bună față de furnizori. Un prim pas în acest sens ar putea fi cumpărarea gazelor pentru constituirea stocurilor și depozitare.

Ideea aprovizionării comune la nivel european a stârnit, inițial, și reacții negative, pentru că politica energetică este considerată o chestiune ce ține de competența statelor membre. Numai că războiul din Ucraina a schimbat viziunea liderilor politici europeni, care acum sunt de acord cu un program comun de aprovizionare cu gaze naturale.

Totodată, Comisia Europeană dorește să propună o nouă regulă și anume ca depozitele de gaze naturale să fie pline în fiecare iarnă în proporție de cel puțin 90%. Acum, estimările arată că Europa mai are depozitele pline doar în proporție de 26%.

Miliarde de euro continuă să intre în vistieria lui Putin

Țările europene și-ar dori și o reglementare pentru toate cele 27 state membre prin plafonarea prețurilor și o decuplare a prețului energiei electrice de cel al gazului natural. Ministrul francez al economiei a făcut chiar un pas înainte spunând că un plafon european poate să ofere un bun reper de preț maxim pentru negocierea cu furnizorii de gaze, respectiv, Rusia, Norvegia sau Algeria.

Dar, unele state europene, precum Germania, Țările de Jos sau Danemarca se tem că o plafonare a prețului va însemna de fapt o subvenție mascată care va descuraja investițiile în energie regenerabilă.

Așadar, este clar că o politică energetică la nivel european este absolut necesară. Ea va ajuta și la reducerea dependenței de Rusia și la scăderea prețurilor. Deocamdată, țările europene continuă să importe gaze și țiței din Federația Rusă.

Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat contorizează în fiecare clipă nivelul importurilor de materii prime energetice din Rusia și le transfomă în bani. În perioada 24 februarie - 21 martie a.c., importurile se ridică la o valoare de 16,8 miliarde euro, adică 646 milioane de euro pe zi, respectiv, 10,6 miliarde pentru gaz, 5,77 miliarde pentru petrol și 438 milioane euro pentru cărbune. Bani care, pentru moment, sunt folosiți de Rusia pentru susținerea financiară a războiului și pentru atenuarea efectelor sancțiunilor occidentale.

Nu este pentru prima oară când Uniunea Europeană face un efort comun. Poate cele mai clare sunt împrumuturile pe care le ia Uniunea Europeană pentru a putea implementa programul Next Generation EU, în valoare de 750 miliarde euro. Va fi oare suficient exercițiul de împrumuturi comune pentru a se trece la un program de achiziții de gaze naturale? Probabil că da.

Deocamdată, putem observa că, după mulți ani, politicile comune europene devin mai numeroase și în domenii de maximă importanță, precum finanțe și energie. Europa poate deveni mai unită prin obiective comune, politici și realizări comune. Dacă nu acum, atunci când?

 
Rubrica Economia Reală din 23 martie 2022