Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, „țară sigură pentru turism”, dar fără turiști. Burcea: Panica provoacă pierderi mari

panouri_solare_casa_poporului.jpg

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

„România este o țară sigură pentru turism”. Afirmația îi aparține premierului Nicolae Ciucă. El a participat marți la conferința „Turism cu optimism”, organizată de Alianța Pentru Turism. Șeful Executivului a ținut să sublinieze că, în ciuda conflictului armat din apropierea granițelor, România este o destinație cât se poate de sigură pentru turiști. Reprezentanții industriei HORECA salută mesajul dat de premier, dar cer măsuri concrete de sprijinire a acestui sector. La RFI, vicepreședintele ANAT Alin Burcea spune că turismul este extrem de afectat de pandemie și de conflictul din țara vecină.

Alin Burcea: Principala problemă după ce am scăpat de pandemie este situația conflictului din Ucraina, care induce panică. Această panică am văzut-o acum două, trei săptămâni la televizor, cu benzina, cu uleiul, cu luat banii cash din bancă de către cine avea în bancă. Sigur că acum o tratăm cu glumă și ironie. Asta inhibă consumul în general. Probleme de reducere a consumului sunt la orice și la cumpărarea de case. Pur și simplu oamenii stau și așteaptă.
Reporter: Aveți niște cifre în momentul ăsta? Știți cam ce pierderi a suferit sectorul turismului în contextul ăsta complicat încă pandemic și în cel al războiului din Ucraina?
AB: Încă pandemic pentru că practic pandemia nu a trecut. Vânzările s-au redus la 20% din cât ar trebui să fie în mod normal, după care au mai crescut.
Rep: Ne referim la ce turism?
AB: Ne referim la românii care să meargă în România sau care pleacă în străinătate.
Rep: Iar turiștii din afara țării care vin în România?  
AB: În România nu prea vin turiști străini, iar în condițiile actuale cu un război la frontieră de ce să vină un francez când poate să se ducă în Italia unde este liniște. Faptul că este un război la graniță noastră nu e un atu. Nu ne bazăm acum în niciun caz pe turiști străini.
Rep: Premierul a spus că vă asigură de tot sprijinul executivului pentru relansarea a tot ceea ce înseamnă turism în contextul de final de pandemie și în contextul dificil al războiului din Ucraina. Simțiți sau ați simțit până acum acest sprijin real din partea executivului, trecând de vorbe, pentru susținerea turismului în contextul în care a fost unul dintre sectoarele cele mai afectate?
AB: Toți prim miniștrii declară același lucru de 30 de ani, că vor susține și vor face. Pot să spun că în general guvernul liberal ne-a sprijinit. Am primit acei bani despre care vorbeam. A fost programul horeca. Banii s-au dat chiar în mandatul domnului Ciucă, în decembrie și ianuarie. Sigur că au venit târziu. S-a întârziat un an și jumătate. Dar bine că i-am primit. Au mai fost măsura unu și măsura doi. În măsura doi s-au dat până la 150.000 de euro. A mai fost kurzarbeit, munca scurtă, șomajul tehnic, care au fost bune. Niște sprijin și niște ajutoare s-au dat. Nu pot să spun că nu s-au dat. În ceea ce privește turismul din România în această perioadă de panică cred că cel mai important este să apară niște resurse. Aceste resurse există prin lege. Mă refer la voucherele de vacanță. Numai că aceste 300 de milioane alocate din bugetul României în ianuarie, dacă nu mă înșel, de către Guvernul României prin buget, nu au ajuns la oameni. 300 de milioane de euro se simt. Ar fi fost vitali acum, în această lună, pentru turismul intern ca omul să aibă acei 1.450 de lei în buzunar la care mai pune și el niște bani ca să plece la munte, la mare sau în orice împrejurare. Banii nu ajung.
Rep: Aveți un răspuns din partea Guvernului în acest sens? Aveți vreo promisiune?
AB: Da, avem un răspuns. De 30 de ani toate guvernele au câte o promisiune și un răspuns. Să vedem cum se pune în practică. Răspunsul este următorul. Ministrul de Finanțe ne-a informat, chiar pe mine m-a informat, că banii au fost alocați de către Ministerul de Finanțe. Ministerul Muncii a notificat toate întreprindere cu capital de stat, regii, ministere, consilii județene sau consilii locale. Problema e că acești beneficiari finali, ca instituții care trebuie să încarce sumele pe niște carduri, sunt blocați de o lună și ceva. Astăzi nu am ridicat problema în fața primului ministru. A avut un discurs de zece minute și după aceea a plecat. Avea niște întâlniri. Dar am discutat cu Ministrul Turismului, care are o putere limitată. Ministrul de Finanțe trebuie să acționeze. Am solicitat nu să îi roage frumos pe bugetari să încarce banii pe card. La guvernare guvernezi, nu rogi. Trebuie să se intervină puternic și ferm ca acești conducători de unități să își facă datoria. Deja au trecut trei luni din an. S-ar putea să treacă a patra lună și banii nu sunt încărcați pe card. Promisiunea de la Ministrul de Finanțe, cu care am vorbit vineri, e că va lua atitudine, că le va solicita nominal acestor mii de societăți sau instituții de stat să dea voucherele. În planul turismului intern lucrul ăsta e foarte important. Plus mesajul pe care trebuie să îl dea liderii acestei țări. Mergeți în România pentru că e pace. De altfel, conferința de presă a fost sub deviza „turism cu optimism”. Și la fel de important e ceea ce am solicitat noi, Asociația Națională a Agențiilor de Turism, unde sunt vicepreședinte. Am solicitat să se ducă până la capăt măsura horeca 2. Horeca 1, prima parte a banilor, pierderile 2020 raportat la 2019, au fost compensate așa cum spune legea. Acum să fie 2021 față de 2019.
Rep: Vă referiți la compensările pe care trebuie să le primească sectorul turismului în contextul pierderilor cauzate de pandemie.
AB: Chiar acum e momentul. Ele sunt pierderi cauzate de pandemie, dar anul acesta ar veni pe pierderile pe care le produce conflictul din Ucraina prin nevânzare, printr-o vânzare mai mică. 

Ascultă:

 

 
Vicepreședintele ANAT Alin Burcea, despre relansarea turismului