
Economie
România are restanțe în PNRR. Sorin Ioniță: ”Lucrurile se vor lălăi”. Care e riscul cel mai mare?
Sorin Ionita caz Lacul Morii.jpg

De ce are România restanțe în PNRR? În opinia lui Sorin Ioniță, ”faptul că toate apar ca fiind în lucru și că puține sunt finalizate arată că lucrurile se vor lălăi. Sunt câteva foarte importante, cum e ăsta cu sustenabilitatea pensiilor din Pilonul II. Nu uitați însă că mai avem și moșteniri din 2021, cum este acea strategie de dezvoltare a căii ferate, care este o mare bilă neîndeplinită și este foarte importantă pentru România, că de ea se leagă mulți bani”.
Președintele Expert Forum explică ce riscă România, dacă nu atinge toate jaloanele din PNRR: ”Riscul este să întârziem toate lucrurile, deci să se intre cu restanțe în trimestrul II, cum s-a intrat în trimestrul I cu restanțe de anul trecut, din 2021, restanțele să se tot acumuleze, să ne plângem din ce în ce mai mult de birocrație și să avem din ce în ce mai puțin de decontat. Deci nu prea avem ce trimite la Comisia Europeană. S-au făcut câteva lucruri ușoare în 2021, s-a dat acea primă tranșă de bani. De acum încolo este cât realizezi și nu trebuie numai să bifezi tu aici îndepliniri, la tine acasă, trebuie să și accepte Comisia că jalonul X într-adevăr corespunde”.
Poate pierde România banii din PNRR, dacă nu atinge jaloanele? Sorin Ioniță explică: ”România nu-i pierde acum, doar că nu-i cheltuie în anul 2022, nu-i cheltuie nici în 2023, până la urmă vine deadline-ul și la sfârșit, când vom trage linie, va reieși că iată, n-am putut cheltui decât jumătate din bani. Banii nu sunt alocați așa, pe perioade fixe de timp, dar vom trage în fiecare an sau la fiecare semestru mai puțin decât am fi putut, dacă ne țineam de program și de jaloane. Deci avem voie să tragem 100 la vară, vom trage numai 50, 50 se reportează mai departe, data următoare, la iarnă, iarăși avem 100, noi vom trage tot 50 și cu 50 dinainte restanță se fac 100 restanță și tot așa. Credeți că vom reuși să recuperăm totul în ultimul an și jumătate?”.