Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Blocaj la TMK Artrom Slatina, compania are în continuare conturile blocate

tmk-artrom.jpg

TMK Artrom
Sursa imaginii: 
Loredana Chimoiu, Craiova

Mii de salariați sunt afectați de războiul din Ucraina. Angajații firmelor cu patronat rusesc nu și-au mai primit luna aceasta salariile. Cele mai mari probleme sunt la TMK Artrom, companie care are în acest moment toate conturile blocate.

Angajații TMK Artrom ar fi trebuit să-și primească salariile pe data de 15 martie. În ziua de salariu, când au văzut că nu au primit niciun leu în cont, oamenii au fost asigurați că în câteva zile situația se va rezolva. Li s-a spus  că  oligarhul rus Dimitri Pumpianski, cel care controla grupul TMK, renunțase deja la pachetul de acțiuni din România. Pumpianski a cedat acțiunile imediat după ce Occidentul a impus sancțiuni și asupra sa. Lucrurile nu s-au rezolvat, însă, așa cum se spera.

Conturile companiei au rămas înghețate, societatea nu a mai putut să facă nicio plată și, cel mai grav, nu a mai putut  să dea salariile și nici să-și achite furnizorii.
TMK Artrom România este un important producător de țevi de oțel din Europa. Blocarea activității acestei companii poate afecta grav economia din România. De exemplu, Automobile Dacia Pitești, unul dintre principalii clienți ai TMK își poate restrânge activitatea.

Cine a blocat conturile TMK Artrom?

Conform liderilor sindicali de la Slatina, inițial s-a crezut că ANAF a blocat conturile, însă în Monitorul Oficial nu există un astfel de anunț, așa cum s-a întâmplat în cazul Aeroflot. Decizia ar aparține, de fapt,  băncilor din România care susțin că aplică regulamentele Europene în cazul oligarhilor ruși.

Doar că Dimitri Pumpianski și-a cedat acțiunile încă de pe data de 3 martie 2022. Noul proprietar este TMK Steel din Cipru, iar dosarul transferului a fost depus spre publicare la Registrul Comerțului din Republica Cipru. "O situație similară a fost în Cehia. Acolo autoritățile au găsit soluții în 48 de ore. De ce la noi nu se poate? Guvernul Ceh a dat o decizie temporară de exceptare a sancțiunilor pentru ca salariații să-și poată primi banii", a declarat Cristi Gheorghe,  liderul sindicatului  Solidaritatea de la TMK Artrom Slatina.

Ce spun salariații TMK Artrom din România

În România, TMK are sucursale la Slatina și Reșița. În total, 2300 de angajați, cei mai mulți dintre ei fiind la Slatina. Oamenii spun că sunt disperați, nu au cu ce să-și plătească ratele sau facturile.
Angajaţii TMK Slatina vor acum să boicoteze băncile care s-au grăbit să blocheze conturile companiei fără să  verifice dacă societatea îl mai are sau nu patron pe oligarhul rus. Oamenii spun că sunt dispuși să-și blocheze conturile bancare.

În plus, Cristel Ioţu, liderul sindicatului Cartel ALFA Olt a declarat că angajații vor recurge la proteste în perioada următoare și chiar sunt dispuși să oprească activitatea, dacă până la sfârșitul acestei săptămâni nu-și vor primi salariile.