Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gazele din Marea Neagră, „sursă de securitate energetică” pentru România, dar și pentru UE

ap19027493823523.jpg

Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început prin compania Black Sea Oil&Gas
Sursa imaginii: 
AP/Marc Israel Sellem

„România și-ar putea acoperi din resurse proprii nevoia de import de gaze naturale, odată cu începerea exploatării în perioada următoare a unui zăcământ de gaze din Marea Neagră”. Afirmația a fost făcută la RFI de expertul în probleme energetice Niculae Havrileț, fost președinte al ANRE. Anterior, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dezvăluit că „exploatarea gazelor din Marea Neagră a început de către compania Black Sea Oil&Gas. Începând de anul acesta, vom avea un miliard de metri cubi de gaze în plus”, a spus ministrul. Niculae Havrileț spune că la această cantitate se vor adăuga în anii următori alte volume mult mai mari, odată ce Romgaz va prelua de la Exxon perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

Niculae Havrileț: În perimetrul din Marea Neagră, în zona apelor nu foarte adânci, și  nu vorbim de tehnologia deep water, există un investitor american de mai mici proporții decât Exxon sau ceilalți investitori din zona de foraj maritim de tip deep water. Este vorba despre o asociere de trei firme care a primit licență de explorare și punere în exploatare a unor zăcăminte mai mici decât cele prezentate în proiectul Neptune. Urmarea finalizării activității de foraj și de punere în exploatare, în decursul a câteva luni, în România pe piață vor apărea primele molecule extrase din Marea Neagră. Nu este vorba de un zăcământ important, cum este cel din zona Neptun, dar în România, 1 miliard de metri cubi, cu cât estimează că vor intra pe piață acești investitori, este foarte bine. În mod normal, în cazul unor ierni normale ca și temperatură, România nu importă mai mult de 1 – 1.2 miliarde de metri cubi, aproximativ 10% din consumul total.
Reporter: Am putea să acoperim nevoia uzuală, nevoia anuală a României de import de gaze numai prin exploatarea acestui zăcământ destul de mic, așa cum spuneați, în comparație cu ce se întâmplă în zona Neptune Deep?
NH: Am putea fi la un procentaj foarte aproape de 100%. În cazul unei ierni normale chiar ne-ar ajunge să acoperim 100% din consum, în cazul în care consumul nu va crește semnificativ, așa cum se întâmplă atunci când traversăm perioade de rece extrem.
Rep: Domnule Havrileț, dacă ne referim la zona Neptune Deep, tot Ministrul Energiei a spus că Romgaz va prelua în scurt timp acest perimetru de la Exxon, astfel încât în 2026 să avem deja gaze naturale din acest perimetru. Ce informații aveți?
NH: În ceea ce privește Neptune Deep este o decizie foarte bună, după părerea mea, Romgaz preluând lucrările de foraj și de pregătire a punerii în exploatare a zăcământului Neptune Deep din partea Exxon. Este 50% - 50% cu OMV Petrom, un operator român, chiar dacă are capital străin. Dar în cazul acesta lucrările de punere în exploatare durează câțiva ani de zile, până în 2026. Celelalte două surse sunt foarte posibile că vor fi puse în valoare până la începerea sezonului rece aproape de procentajul maxim.
Rep: Dacă ne referim la Neptune Deep, aici sunt cantități mult mai mari de gaze naturale decât în perimetrul despre care vorbeam mai devreme. Ar fi undeva la 100 de miliarde de metri cubi. Se vorbește mult în această perioadă despre asigurarea independenței energetice față de Rusia. Aș vrea să ne explicați cât de important este acest zăcământ pentru România și poate chiar pentru Uniunea Europeană.
NH: Este un zăcământ foarte important. Să zicem că la începutul unei investiții estimările inițiale sunt din categoria celor mai puțin optimiste, tocmai pentru a face un calcul în cazul în care viabilitatea afacerii este una foarte pozitivă sau nu. Întotdeauna se iau cifrele mai modeste, în acest caz de 18 – 100 de miliarde. Dar, în mod normal, vedem din experiența extracției de gaze din România că un zăcământ aproape că nu se depletează în câțiva ani, în 10, în 20 de ani. Avem zăcăminte care chiar dacă își mai reduc producția, tot produc 30 – 40 de ani. Se pot estima că vor fi spre 200 de miliarde de metri cubi. Cert este că pe piață anual pot ajunge 5 miliarde de metri cubi pe an. 5 miliarde de metri cubi pe an e mult peste consumul normal al României. Aceste gaze pot fi utilizate într-o zonă de prelucrare a acestora. Randamentul cel mai bun al utilizării gazelor naturale este atunci când le utilizezi în procese tehnologice care aduc plus valoare, cum ar fi industria chimică, industria îngrășămintelor. Dar, sigur, este o sursă în cadrul pieței comune de gaze naturale, a pieței comune energetice europene. Este o sursă de securitate pe care Uniunea Europeană o poate avea profitând de oportunitățile naturale ale României. Toată lumea știe că le avem, dar mai greu e cu punerea lor în valoare. 

Ascultă:

 
Expertul în probleme energetice Niculae Havrileț, fost președinte al ANRE, despre gazele din Marea Neagră