Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Frica păzește pepenii”. Germania și câteva state europene au activat un nivel de alarmă pentru aprovizionarea cu gaz

nord_stream2.jpg

Terminalul de la Lubmin, Germania, al conductei Nord Stream 2, este finalizat încă din iulie 2020. Dar conducta pare că nu va fi folosită niciodată...
Sursa imaginii: 
www.nord-stream2.com

Uniunea Europeană este într-o primă stare de alertă. Astăzi ar fi trebuit ca Banca centrală a Rusiei să prezinte Kremlinului un plan prin care contractele de livrare a gazelor naturale către statele Uniunii Europene să fie plătite în ruble. Planul nu mai are sens, pentru că țările occidentale și implicit statele europene importante au refuzat onorarea plăților în moneda rusească. De altfel și Moscova a recunoscut că planul plăților în ruble va suferi o amânare. Probabil, o amânare sine die.

Dar, Uniunea Europeană este atentă la ceea ce se întâmplă. Până mai ieri, Rusia insinua că dacă plățile nu se vor face în ruble, va opri livrarea gazului natural către economiile europene. Mai mult chiar, într-o logică aproximativă, oficiali ruși vorbeau despre faptul că nu se livra gaz pe gratis. Dar, parcă statele europene ar fi cerut gaz gratuit. Nicidecum, Uniunea Europeană vrea să plătească, doar că nu în ruble, ci în euro sau dolari. Ideea că Rusia ar putea livra gaz în mod gratuit nu poate fi decât un pretext pentru oprirea aprovizionării, în cazul în care statele occidentale ar refuza să achite plățile în ruble.

Ieri, lucrurile s-au clarificat. Rusia a înțeles că nu va putea să îi forțeze pe europeni să plătească în ruble, iar responsabilii politici europeni au înțeles, la rândul lor, că trebuie să fie pregătiți pentru situația în care Gazprom va stopa sau va reduce nivelul de aprovizionare cu gaze.

Ce fac statele europene? Germania a anunțat că a activat primul nivel de alertă din planul de aprovizionare cu gaz natural. Această măsură vizează pregătirea țării pentru eventuale perturbări de aprovizionare cu gaze din Rusia. Planul de urgență german cuprinde trei niveluri de alertă. Primul, cel declarat ieri, nu presupune intervenția statului, ci doar face apel la populație și companii să economisească utilizarea gazului, ministrul economiei, Robert Habeck explicând că fiecare kilowattoră care nu se consumă contează.

Deocamdată, aprovizionarea cu gaz este garantată, dar fluxurile vor fi monitorizate de către operatorii de piață. Este clar că Germania este pregătită de o eventuală reducere a aprovizionării cu gaze din Rusia. De altfel, anul trecut, mai bine de jumătate din gazul consumat în Germania a provenit din Federația Rusă, iar în primul trimestru al acestui an gradul de dependență a fost de 40%. De aceea, ministrul german al economiei estimează că Germania nu poate renunța la gazul rusesc mai devreme de jumătatea anului 2024. Chiar dacă, de exemplu, a început deja construcția unui terminal de aprovizionare cu gaz natural lichefiat.

Stocuri mici

Dar, Germania nu este singurul stat european care a activat un plan de alertă. Austria a trecut și ea la un prim nivel, care se manifestă la fel ca în cazul Germaniei. Adică, autoritățile, furnizorii de gaze și companiile de transport monitorizează atent nivelul de aprovizionare cu gaz. De asemenea, sunt monitorizate și resursele care sunt stocate. În acest moment, Germania are depozitele de gaze pline în proporție de 25%, iar Austria de numai 13%.

Ca și anul trecut, multe state europene ies din iarnă cu depozitele de gaze relativ goale. Desigur, în mod tradițional, stocurile depozitate se refac vara, atunci când, în anii normali, tariful gazului scade și cantitățile de aprovizionare sunt mai mari. Este clar că anul acesta, ca și cel precedent, va fi unul anormal, în sensul că aprovizionarea din Rusia este nesigură, iar prețul rămâne la un nivel ridicat.

Italia se află în starea de alertă, iar Franța se pregătește și ea să treacă la primul nivel. Este vorba despre măsuri preventive. În mod normal, Rusia nu va întrerupe aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene dintr-un motiv cât se poate de simplu: bugetul Rusiei este dependent de banii obținuți din vânzarea materiilor prime energetice. Dar, Rusia este imprevizibilă, iar cel mai bun lucru pe care îl pot face statele membre este să se pregătească pentru a renunța ele la achizițiile de gaz din Rusia.

 
Rubrica Economia Reală din 31 martie 2022