Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De vineri, gazul rusesc se plătește doar în ruble

rusia_gaze_europa.jpg

Consum record de gaze, în Rusia (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Consum record de gaze, în Rusia (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care prevede că, începând de vineri,  cumpărătorii  străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc. Contractele vor fi reziliate în cazul în care aceste plăți nu sunt efectuate în moneda autohtonă.

 

 Potrivit decretului, începând cu 1 aprilie, cumpărătorii de gaz vor trebui să deschidă conturi în ruble în băncile rusești pentru a plăti livrările.

Președintele Putin a reamintit că blocarea activelor Băncii Centrale de către SUA și UE reprezintă o amenințare la adresa veniturilor în valută din exporturile de gaze.

O distincție trebuie făcută, fiind vizate de această măsură așa numitele țări neprietenoase, între care se află și România. Lista  vizează state și teritorii care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei.

Măsura nu  e o surpriză având în vedere că Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat la începutul acestei săptămâni că Rusia va tăia livrările de gaze către țările care refuză să plătească în ruble. Acum o săptămână, Vladimir Putin ordonase Gazprom să convertească în ruble contractele pentru gaze naturale încheiate cu țările mentionate. Președintele explica faptul că furnizarea de mărfuri rusești către Uniunea Europeană și Statele Unite și încasarea plăților în dolari și euro „nu are niciun sens pentru tara sa”.

La începutul acestei săptămâni ministrul rus de externe Serghei Lavrov anunța că Rusia va restricționa intrarea pe teritoriul său a persoanelor care vin din țările neprietenoase.