Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Strategie, sau...? În Afganistan talibanii au interzis cultivarea macului, una din principalele surse de venit ale țării

cultura_mac_afganistan.jpg

Recoltarea semințelor de mac în regiunea Helmand, Afganistan, 1 aprilie 2022
Sursa imaginii: 
AP - Abdul Khaliq via rfi.fr

Liderul suprem al talibanilor din Afganistan, Hibatullah Akhundzada, a ordonat recent interzicerea culturilor de mac pe întreg teritoriul țării. Toate culturile găsite de autorități vor fi distruse și responsabilii vor fi pedepsiți conform legii Sharia. Dar cum va fi pusă în practică această măsură, în condițiile în care cultura de mac a devenit un motor al economiei afgane și reprezintă sursa de trai a milioane de fermieri, se întreabă rfi.fr.

Afganistanul este de departe cel mai mare producător de mac din lume, mac din care se extrage opiu și heroina. Conform estimărilor, mai mult de 80% din cantitatea de heroină și de opiu din lume provine din Afghanistan. În ultimii ani, producția și exportul au crescut considerabil, ajungând la 6800 de tone în 2021, adică o creștere cu 8% față de 2020, potrivit statisticilor Organizației Națiunilor Unite.

Interzicerea macului ar putea stârni nemulțumiri mai ales în regiunile rurale unde mii de familii, care simt din plin efectele unei crize economice fără precedent, trăiesc doar de pe urma acestor culturi.

Veniturile de pe urma opiaceelor afgane sunt estimate undeva între 1,8 și 2,7 miliarde de dolari în 2021 și reprezintă o parte importantă a PIB-ului țării (14%).

Nu este prima dată când talibanii apelează la o astfel de măsură. Cultivarea de mac a fost deja interzisă în anul 2000, cu câteva luni înainte ca regimul fundamentalist să fie răsturnat de coaliția internațională condusă de Statele Unite ale Americii în 2001. Însă în cei 20 de ani de război de gherilă împotriva coaliției, talibanii au profitat de culturile de mac și au taxat scump producătorii din regiunile pe care le controlau,

Inițiative eșuate

În timpul din Afganistan, Statele Unite ale Americii împreună cu aliații lor din NATO au încercat să reducă culturile de mac și să încurajeze fermierii să cultive grâu și șofran în schimb. Inițiativele au eșuat, întrucât talibanii controlau principalele zone de cultivare a macului.

Viceprim-ministrul taliban, Abdul Salam Hanafi, a negat la 3 aprilie că mișcarea sa ar fi promovat cultivarea macului în timpul celor 20 de ani de insurecție. ,,Cum se face atunci că exporturile către întreaga lume au continuat, când ei (SUA și forțele aliate) dețineau controlul total asupra Afganistanului ?", a spus el.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de rfi.fr