
Economie
SUA și Uniunea Europeană împing Rusia în „groapa” incapacității de plată
rezerva_federala.jpg

Ce efect va avea această decizie? Va complica plata datoriei externe a Rusiei. Sau, mai exact, va forța Rusia să folosească fie rezervele pe care le deține și care nu sunt indisponibilizate de sancțiunile occidentale, fie banii încasați din vânzările de materii prime energetice. Mișcarea are și efectul de a obliga Rusia să se gândească de două ori înainte de a dori să primească ruble în contul livrărilor de gaze și țiței, acum când are nevoie de tot mai multă valută. Totodată, dacă banii încasați se vor duce către plata datoriei externe, atunci nu vor mai putea să finanțeze războiul din Ucraina.
Așadar, Uniunea Europeană va parafa interzicerea importului de cărbune din Rusia, iar Statele Unite ale Americii iau decizii pentru a împinge Rusia să intre în incapacitate de plată. Dacă Rusia nu va dori să folosească valuta pe care o are la dispoziție în țară, varianta care îi mai rămâne este de a nu-și plăti datoria.
Rusia trebuia să ramburseze o datorie privată în valoare de 552 de milioane de dolari, la care se adaugă una a guvernului de 84 de milioane de dolari, conform agenției de presă Reuters. În total, pe piețele financiare internaționale sunt 15 tipuri de obligațiuni rusești care reprezintă o datorie totală de 40 de miliarde de dolari.
Suma este relativ mică, având în vedere capacitatea economiei rusești, dar momentul și sancțiunile care vin din toate direcțiile ar putea pune sub semnul întrebării onorarea plății datoriei. Ideea americanilor este de a epuiza cât mai mult resursele financiare ale Rusiei pentru a preveni să fie cheltuite în finanțarea războiului din Ucraina.
De exemplu, banca centrală a Rusiei a prezentat săptămâna trecută un raport din care reiese că rezervele sale s-au redus într-o lună cu aproape 40 de miliarde de dolari, la 604 de miliarde de dolari, pentru a susține rubla în fața devalorizării accentuate.
Scopul sancțiunilor occidentale este acum și acela de a duce Rusia spre încetarea de plăți, chiar dacă o parte din costuri vor fi suportate de investitorii internaționali. Dar incapacitatea de plată, în special pentru datoria denominată în valută, compromite revenirea unui emitent pe piețe pentru mai mulți ani. Chiar și în anul 1998, în timpul crizei ruse, doar datoria în ruble a fost neplătită, în timp ce datoria în valută a fost onorată.
Rusia mai are o perioadă de grație de 30 de zile pentru a efectua plățile. Aceasta este cutuma internațională. Până acum, datoriile ajunse la scadență au fost achitate. De exemplu, în luna martie, Rusia a plătit 732 milioane dolari. La începutul lunii aprilie, Rusia trebuia, însă, să ramburseze principalul dintr-o emisiune de obligațiuni ajunsă la scadență în valoare de două miliarde dolari, cea mai mare plată prevăzută pentru anul acesta. Eventuala dorință a Rusiei de a dori achitarea datoriei în ruble ar pune în discuție intrarea în incapacitate de plată.
În acest moment, ne aflăm într-un context nou. Acela în care Trezoreria americană a exclus folosirea banilor blocați în conturi din America sau din Uniunea Europeană. Este o presiune accentuată pentru scadențele care vor veni. Este o dovadă în plus că sancțiunile nu au fost epuizate, că aplicarea lor poate fi mai strictă și, totodată, că se pot găsi și soluții tot mai eficiente.