Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA: Gripa aviară face ravagii, ouăle ating prețuri record

gaina.jpg

Găină de la o fermă din Griffin, Georgia, Statele Unite ale Americii, 15 martie 2022
Sursa imaginii: 
Anna Moneymaker GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP via France24

Prețul ouălor în Statele Unite ale Americii se apropie de recordul istoric din cauza gripei aviare care a afectat jumătate din țară și care a dus la tăierea a mai bine de 17 milioane de păsări, transmite France24

Prețul ouălor din Vestul Mijlociu al Statelor Unite, un punct de referință al pieței, a înregistrat valori cuprinse între 2,82 și 2,85 de dolari pentru o duzină de ouă, o creștere de 50% comparativ cu luna februarie, conform datelor publicate de Ministerul American al Agriculturii (USDA).

Prețul se apropie de valoarea record de 3,02 de dolari înregistrată în august 2015, în timpul ultimei epidemii de gripă aviară, cea mai importantă din istoria țării, care a dus la tăierea a peste 50 de milioane de păsări.

,,Este pur și simplu o chestiune de cerere și ofertă” explică Simon Shane, consultant și editor al site-ului Egg-News.com. ,,A trebuit să tăiem milioane de păsări, iar acest fapt duce la o reducere a ofertei.”

Prețul puiului întreg a crescut cu 28% de la mijlocul lunii februarie, chiar dacă crescătoriile de găini ouătoare sunt cele ce au fost afectate.

Numai două ferme din Iowa au fost nevoite să sacrifice, fiecare, peste 5 milioane de păsări.

Potrivit lui Simon Shane, penuria care a urmat epidemiei de gripă aviară din 2015 a fost parțial compensată de o creștere a importurilor de ouă din Europa.

Însă, ,,ținând cont de războiul din Ucraina, nu putem să ne îndreptăm spre Europa’’ de această dată, a spus acesta. ,,Nu putem să ne bazăm pe nimeni.”

În ceea ce privește înlocuirea animalelor, ,,trebuie să așteptăm 26 de săptămâni (după nașterea unui pui) înainte de a putea obține ouă de o mărime corespunzătoare care să poată fi vândute’’, declară Simon Shane. ,,Prin urmare, nu avem nicio soluție în viitorul apropiat.’’

În 2014/15, apogeul contaminărilor a fost înregistrat la 4 luni de la descoperirea primului caz. În situația de față, primul caz a fost identificat la începutul lunii ianuarie la o rață sălbatică.

De altfel, în timpul epidemiei din 2015, prețul ouălor a continuat să crească multe luni după ce se inregistrase apogeul, până în luna august a aceluiași an.

Europa a fost de asemenea afectată, încă din toamnă, de un episod de gripă aviară, cel mai grav în cazul Franței, unde peste 10 milioane de păsări au fost sacrificate.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24