Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După ce s-a fript cu „ciorba” dependenței de energia din Rusia, Germania suflă în „iaurtul” dependenței de China

summit_china_franta_germania.jpg

Summit prin videoconferință Franța - Germania - China, 8 martie 2022
Sursa imaginii: 
© Elysee via rfi.fr

Institutul Ifo a realizat un studiu care arată gradul de dependență a economiei germane de cea chineză și ia în calcul dorința companiilor de a-și reduce prezența în economia asiatică.

Studiul remarcă de la început că relațiile comerciale dintre Germania și China au debutat în urmă cu 50 de ani, dar ele au căpătat consistență în ultimii 20-25 de ani. Analiza arată progresul rapid făcut de economia chineză în ceea ce privește comerțul mondial.

Începând cu anul 2001, anul în care China a aderat la Organizația Mondială a Comerțului, ponderea economiei asiatice a crescut constant. În anul 2008, a depășit cota Germaniei în comerțul mondial, iar în anul 2012 a întrecut și cota Statelor Unite ale Americii. În anul 2020, cota Chinei în comerțul mondial era de 13%, aproape de două ori mai mare decât cea a Germaniei.

În anul 1990, comerțul Germaniei cu China era de numai 1%, iar anul trecut ajunsese la 9,5%, înaintea Olandei (8%) și chiar Statelor Unite (7,5%). Valoarea schimburilor comerciale a fost anul trecut de 245 miliarde dolari, iar Germania înregistra deficit comercial în relația cu China.

Cât de importantă este China ca piață de desfacere pentru Germania?

În comparație cu unele state europene, China cumpără mai mult din Germania, respectiv 2,7% din valoarea adăugată germană este trimisă în China. Pentru Franța, procentajul este de 1,7%, iar în cazul Spaniei se ajunge la o cotă de numai 1,2%. Coreea de Sud, Australia și Arabia Saudită au valori semnificativ mai mari, respectiv între 7% și 8%.

Raportul remarcă faptul că dependența față de China a unor economii nu este o stradă cu sens unic, deoarece și China este dependentă de produsele străine și de cererea externă.

Reprezentanții companiilor sunt îngrijorați de dependența de China. Climatul este tensionat. După ce Germania a descoperit dependența de produsele energetice din Rusia, acum analizează cât de importantă este piața chineză pentru exporturile provenite din cea mai mare economie europeană. Ieri, ministrul german de finanțe, într-un interviu acordat ziarului „Die Zeit”, a făcut apel la diversificarea piețelor de export în contextul tensiunilor internaționale aduse de războiul din Ucraina.

Multe companii germane și-au localizat o parte din producție în China de unde importă piese și subansamble necesare mărfurilor germane. De exemplu, industria auto produce în China multe dintre componentele folosite la fabricarea autovehiculelor.

Războiul din Ucraina și sancțiunile economice impuse Rusiei aruncă o nouă lumină asupra interdependențelor economice cu China, se arată în studiul Institutului Ifo.

Pandemia a tras deja un semnal de alarmă. A arătat blocajele fabricilor și porturilor din China, costurile de transport au crescut și au apărut întârzierile de aprovizionare. La aceste teme se adaugă și încălcarea drepturilor omului, un subiect tot mai sensibil pentru statele europene și implicit pentru companii.

Într-un fel dependența de China este asemănătoare cu cea de Federația Rusă. Adică, Germania importă mai mult materii prime și, într-o proporție mai mică, produse industriale. De exemplu, 65% din materiile prime care se utilizează la fabricarea unui motor electric sunt din China. De asemenea, pământurile rare din China sunt esențiale pentru  producerea de turbine eoliene.

Studiul arată că diversificarea aprovizionării cu materii prime este mai dificil de realizat decât cea cu produse finite. De aceea, în pofida entuziasmului exprimat de unii conducători de companii, există și opinii care spun că o decuplare rapidă de economia chineză ar perturba aprovizionarea în anumite sectoare. Important este că Germania își pune problema dependenței de China. Ceea ce ne arată că lecția rusească nu a fost în zadar.

 
Rubrica Economia Reală din 7 aprilie 2022