
Economie
Rusia: Viitor sumbru pentru uzina Avtovaz și pentru întreg orașul Togliatti (reportaj)
lada_auto.jpg

Într-un mic apartament din Avtozavodsky, un cartier în formă de tablă de șah din jurul uzinei care produce legendarul automobil Lada, muncitorii stau sub steagurile roșii ale sindicatului lor, Edinstvo (tr: Unitate).
"Pentru Togliatti, fabrica este totul. Întregul oraș a fost construit în jurul lui" în timpul perioadei sovietice, spune Irina Mialkina, în vârstă de 33 de ani, care lucrează de 11 ani într-un depozit de piese de schimb. Construcția fabricii a început în 1966, cu ajutorul gigantului italian Fiat.
Orașul, care a fost botezat cu numele comunistului italian Palmiro Togliatti, a cunoscut gloria în epoca sovietică, haosul din anii 1990 și apoi o renaștere în anii 2010, cu ajutorul Renault, pentru care Togliatti este prima fabrică din Rusia.
Odată cu invazia Rusiei în Ucraina și cu sancțiunile economice internaționale care au urmat, Togliatti și lucrătorii ei se pregătesc pentru zile negre.
"Când am început, eram plină de entuziasm, sperând la un venit bun. Încă mai sper", spune Irina, zâmbind cu tristețe. Între timp, salariul a început să scadă.
Din cauza sancțiunilor, nu mai sosesc componente și piese de schimb. Muncitorii sunt în șomaj și primesc două treimi din salariu. Prin urmare, Irina primește 13.000 din cele 20.000 de ruble pe lună, ceea ce înseamnă mai puțin de 140 de euro.
Sărăcie
"Creșterea prețurilor este uriașă și oamenii sunt nervoși", spune ea, în condițiile în care inflația a luat din nou avânt.
În 2018, însă, viitorul părea luminos. Renault a invitat atunci presa, inclusiv AFP, să viziteze noua sa ”bijuterie” industrială de pe Volga, renovată cu mari cheltuieli.
Grupul francez a adus fabrica sovietică învechită în epoca modernă cu investiții de miliarde de euro. De asemenea, acest lucru a fost posibil și prin reducerea de personal: forța de muncă - care în perioada sovietică număra 120.000 de angajați - s-a înjumătățit în ultimii zece ani, de la 70.000 la 40.000 (într-un oraș cu mai puțin de 700.000 de locuitori).
"Au fost multe probleme cu concedierile, dar era o tendință pozitivă clară. Apărea un mare producător auto rus", explică Andrei Yakovlev de la Școala de Economie din Moscova.
Un vis în impas, la fel ca liniile de asamblare, în contextul asaltului asupra Ucrainei.
Angajații sunt obligați să își ia cele trei săptămâni de concediu de vară în aprilie, în timp ce Renault ia în considerare o ieșire din acționariatul Avtovaz. Nici un reprezentant al grupului francez nu a dorit să răspundă întrebărilor noastre.
De altfel ușile fabricii au rămas închise pentru reporterii AFP, la fel ca și cele ale muzeului Lada și ale multor subcontractanți. Iar când reporterii noștri filmau zona din jurul fabricii, securitatea Avtovaz a chemat Poliția care i-a interogat pe jurnaliști și i-a dus la secție.
Deși deocamdată nu au avut loc concedieri, mulți angajați trebuie să-și găsească un al doilea loc de muncă. Leonid Emcianov, în vârstă de 31 de ani, un mecanic care câștigă ceea ce el numește un salariu "nedemn", lucrează și ca agent de securitate pentru a-și putea hrăni soția și cei doi copii.
O istorie în declin
Prăbușirea Avtovaz ar însemna, de asemenea, prăbușirea unei părți importante a istoriei industriale rusești.
Într-un garaj subteran, doi bărbați îmbrăcați în salopete de epocă lucrează la o Lada Niva din anii 1980, miticul 4x4, a cărui caroserie proaspăt vopsită strălucește în roșu.
Foto: Yuri KADOBNOV AFP
"Încă din copilărie, de fapt toată viața mea a fost legată de fabrică. Unchiul meu a venit să lucreze aici în anii '70, apoi tatăl meu, apoi mama mea și eu m-am alăturat lor (...). Toate rudele noastre din Togliatti lucrau la fabrică, iar eu însumi am lucrat acolo. Nu am avut de ales, totul este legat de companie", spune Serghei Diogrik.
În vârstă de 43 de ani, este responsabil de clubul Lada History, care reunește pasionații de mașini sovietice din întreaga lume. Cândva mecanic, el se dedică acum restaurării mașinilor Lada de epocă.
"Era o producție puternică. Recordul de la începutul anilor 1980 a fost de 720.000 de mașini pe an", spune el, față de aproape 300.000 de mașini produse în 2021 la Togliatti.
"Era la modă să vii aici. Acum este la modă ca tinerii să plece la Moscova sau în altă parte", regretă Serghei.
Însă el rămâne optimist, deoarece Togliatti a reușit să supraviețuiască haosului și banditismului din anii 1990.
Cercetătorul Iakovlev prezice că Avtovaz "se va concentra pe modele care sunt produse în întregime la nivel local", care vor lua drumul Chinei.
Dar pentru asta Avtovaz, și implicit orașul său fabrică, ar avea nevoie de cel puțin 2-3 ani în care să reziste practic fără venituri...
Traducere de Vrabii Nadina, după articolul postat de France 24