Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Banca franceză Société Générale pierde miliarde în urma retragerii din Rusia

14ap_ar1.jpg

Rosbank, filiala rusă a băncii franceze Société Générale, la Moscova
Sursa imaginii: 
Reuters/Maxim Zmeyev via RFI

Grupul bancar Société Générale a anunțat că își încetează activitatea în Rusia și își vinde majoritatea acțiunilor din filiala autohtonă Rosbank, după ce companiile franceze au fost îndemnate să părăsească Rusia din cauza invadării Ucrainei.

Sute de companii străine, variind de la firme financiare la distribuitori și restaurante fast-food, au părăsit Rusia de când a început războiul la 24 februarie.

Companiile franceze, reprezentând cei mai mari angajatori străini din Rusia, se numără printre ultimele care și-au încheiat activitatea acolo, ceea ce l-a determinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să facă apel la firme să părăsească țara agresoare în timpul discursului ținut în Parlamentul francez la 23 martie.

Grupul bancar Société Générale a declarat că retragerea de pe piața rusească ar însemna pierderi în valoare de 3,1 miliarde de euro.

„Société Générale își încetează activitățile bancare și de asigurare în Rusia”, a precizat compania într-o declarație.

De asemenea, firma a anunțat „semnarea unui contract de vânzare-cumpărare pentru vânzarea tuturor acțiunilor deținute la Rosbank și la celelalte filiale de asigurări din Rusia” către Interros Capital, o firmă de investiții fondată de unul dintre cei mai bogați oligarhi ruși, Vladimir Potanin, persoană de încredere a Kremlinului.

Efect limitat asupra angajaților și clienților

„Prin acest contract, încheiat după mai multe săptămâni de muncă intensă, grupul se va retrage în mod organizat din Rusia, asigurând continuitate pentru angajații și clienții săi”, au declarat reprezentanții companiei.

Banca a afirmat că se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată în următoarele săptămâni și că a fost supusă aprobării de către autoritățile de reglementare.

Acțiunile Société Générale au scăzut cu aproape 6 puncte procentuale în urma anunțului.

Producătorul de autovehicule Renault și-a suspendat activitatea la fabrica din Moscova și a dat de înțeles că s-ar putea să-și vândă majoritatea acțiunilor gigantului auto din Rusia, AvtoVaz. Distribuitorul francez de articole sportive Decathlon a întrerupt vânzările în magazinele sale din Rusia.

Altă mare companie franceză, nominalizată de Zelenski, anume lanțul de supermarket-uri Auchan, a luat decizia să rămână, invocând costurile „umane” pe care le presupune părăsirea pieței din Rusia.

Exodul occidental a survenit în urma invaziei și a sancțiunilor impuse Rusiei, inclusiv înghețarea a 300 de miliarde de euro din rezervele valutare ale țării în străinătate.

 

Traducere și adaptare de Elena Șerban de pe pagina în limba engleză a RFI