Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce se întâmplă cu economiile europene dacă economia Germaniei încetinește sau chiar scade?

id185374_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos - Octav Ganea

Germania, supranumită și "motorul Europei", riscă să intre în recesiune dacă livrările de gaze și petrol din Rusia se opresc brusc. Țările membre UE discută impunerea unui embargo, dar Germania vrea reducerea treptată a dependenţei energetice de Rusia pentru că altfel ar însemna să-și pună în pericol stabilitatea economică și socială, după cum a explicat ministrul de finanțe, Christian Lindner. A continua importurile de gaze înseamnă să alimentezi financiar mașina de război a Rusiei, spune Radu Dudău, directorul Energy Policy Group. 

Cinci institute economice din Germania atrag atenția că țara ar putea intra în recesiune până în 2023, pe fondul războiului din Ucraina și în cazul unei eventuale întreruperi bruște a importurilor de gaze și petrol din Rusia. O oprire imediată a livrărilor ar cauza pierderi cumulate de 220 de miliarde de euro anul acesta și anul viitor, ceea ce înseamnă mai mult de 6.5% din producția economică anuală.

Statele Unite și aliații europeni au aplicat sancțiuni economice fără precedent Rusiei, după ce a invadat Ucraina, dar aceste măsuri au efecte pe termen lung, în vreme ce europenii continuă să plătească Moscovei circa 100 de miliarde de euro anual pentru petrol și gaze. 
Cum poate fi oprit Valdimir Putin înainte să facă Ucraina praf? Ce efecte va avea asupra celorlalte economii europene încetinirea sau chiar scăderea economiei Germaniei, supranumită și motorul Europei? Răspunde acestor întrebări Radu Dudău, directorul Energy Policy Group: