Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Compania energetică chineză iese din Occident. Putem vedea cum va arăta economia în viitor: ruptă între Est și Vest

china_energie1.jpg

Sursa imaginii: 
Site-ul Companiei naționale de energie a Chinei / http://www.sgcc.com.cn/

Cu ocazia întâlnirii de primăvară a Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, directorul executiv al instituției financiare internaționale, a rostit un discurs. Tema? Crizele care traversează economia mondială. De altfel, Georgieva a început prin a spune că societatea a trecut din criză în criză. Mai întâi, pandemia, apoi, războiul din Ucraina. Consecințele economice ale războiului s-au răspândit rapid, iar criza prețurilor materiilor prime energetice s-a extins și asupra alimentelor punând presiune asupra familiilor cu venituri reduse.

Pentru prima dată după mulți ani, inflația este un pericol pentru multe economii. Kristalina Georgieva spune că în termeni economici, creșterea este în scădere, iar inflația în creștere, iar în termeni umani se poate spune că veniturile sunt în scădere, iar dificultățile în creștere. Dincolo de jocurile de cuvinte, șefa FMI arată cât de dificil este momentul prin care trec atât economia, cât și populația.

Dar, dubla criză care se manifestă vine cu noi riscuri și anume fragmentarea economiei mondiale în blocuri geopolitice, fiecare cu standarde comerciale și tehnologice diferite, cu sisteme de plată și valute distincte. Fragmentarea este considerată cea mai serioasă provocare pentru economia post-criză. Dacă de 75 ani economia funcționează pe baza unor reguli bine stabilite, acum situația se schimbă.

Kristalina Georgieva a făcut apel la momentul Bretton Woods, acolo unde în anul 1944, după un război nimicitor, liderii, printr-o cooperare fără precedent, au pus bazele unei noi lumi. Acel spirit ar trebui regăsit în actualele circumstanțe. Dar, este posibil? Greu de spus.

În acest moment, prognozele de creștere economică sunt toate revizuite în jos. Din fericire, se prognozează că pentru majoritatea statelor creșterea va rămâne în teritoriu pozitiv. Cu toate acestea, așteptările sunt destul de diferite, evoluând de la pierderi economice catastrofale în Ucraina, la o contracție severă în Rusia, până la țări care se confruntă cu răspândirea războiului prin canalele de mărfuri, comerț și financiare.

Ruptură la orizont...

Înainte de război, 28% din exporturile globale de cereale erau asigurate de Rusia și Ucraina, iar Rusia și Belarus furnizau 40% din îngrășămintele pe bază de potasiu.

Acum, prețurile cerealelor și porumbului sunt în creștere, ceea ce îi avantajează pe fermieri, dar nu îi face să uite că prețurile mari sunt absorbite doar parțial de piață.

Prețurile produselor alimentare, ale energiei și problemele de pe lanțul de aprovizionare duc la creșterea inflației. Pentru economiile dezvoltate inflația a atins deja recordul ultimilor 40 de ani.

Împărțirea în blocuri economice pe criterii geopolitice reduce și mai mult șansele revenirii. Georgieva afirmă că singurul remediu pentru riscurile care se manifestă este cooperarea internațională. Este un apel de suflet, dar după un război atât de dur este greu de spus că se va putea pune în practică o colaborare între cele două tabere.

Prosperitatea, ca și pacea, este indivizibilă, spunea în anul 1944, secretarul trezoreriei americane. Atunci, s-a putut aplica această idee pentru statele democratice. Astăzi, situația este complicată, pentru că exact când șefa FMI vorbește despre cooperare internațională, China, prin compania energetică de stat, a decis să vândă activele petroliere pe care le deține în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Canada, conform Reuters.

Compania chineză exploatează câmpuri petroliere în Marea Nordului, în Golful Mexicului și în apele teritoriale ale Canadei. Firma asiatică se retrage de pe piețele vestice pentru a evita potențiale sancțiuni pe care statele occidentale ar putea să le aplice Chinei în cazul în care ar continua să facă afaceri cu Federația Rusă.

Este un paradox. De câțiva ani, de când s-a declanșat pandemia, statele europene doresc relocarea din China a firmelor occidentale. Nu s-a întâmplat mare lucru. În schimb, compania chineză de stat din domeniul energetic se retrage din Occident. Este încă un exemplu despre ruptura care va exista în economie și în lume după ce războiul se va termina.

 
Rubrica Economia Reală din 15 aprilie 2022