Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum scapi de dependența economică. De la „Bumbacul e rege!”, din secolul al XIX-lea, la gazul rusesc

bumbac_bun.jpg

Plantație de bumbac
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Istoricul francez Denis Ferre a publicat în cotidianul „Le Monde” un comentariu care face o legătură între epoci diferite. Ferre reamintește situația economică dinainte de războiul de secesiune din America. Atunci, statele secesioniste din Sud produceau bumbac, o materie primă esențială atât pentru statele din nordul Americii, cât și pentru economia europeană. Războiul de secesiune a fost declanșat de viziunile diferite privind sclavia, dar nu doar atât. Dependența economiei britanice de producția de bumbac din sudul Americii, a contat în deciziile privind războiul.

Denis Ferre reamintește în „Le Monde” o declarație a unui senator din sud rostită cu trei ani înainte de declanșarea războiului de secesiune. Acesta se întreba în anul 1858: „ce s-ar întâmpla dacă livrările de bumbac s-ar întrerupe brusc?”. Tot el răspundea că Marea Britanie s-ar prăbuși trăgând după ea o parte din lumea civilizată. „Nicio putere din lume nu își va asuma riscul de a duce un război al bumbacului. Bumbacul este rege!”, spunea, în secolul al XIX-lea, un senator din Carolina de Sud. Istoricul francez face o analogie cu situația de astăzi. Federația Rusă mizează pe dependența Uniunii Europene față de materiile prime energetice.

Numai că în epoca războiului de secesiune ideea că „bumbacul este rege”, nu a funcționat. Nordul american a reacționat în sens invers față de așteptările celor din sud. Adică, a instituit o blocadă maritimă față de exporturile de bumbac, ceea ce a creat o penurie în Anglia și, în general, în Europa. În perioada 1861-1863, jumătate din fabricile textile din Manchester și Liverpool s-au închis, ceea ce a dus și la o serie de revolte ale muncitorilor. Efectul economic a fost, însă, acela că state precum India sau Egipt și-au mărit producția de bumbac și au devenit o alternativă la producția din sudul Statelor Unite ale Americii.

Dependență economică, supunere politică...

Păstrând proporțiile, situația seamănă cu momentul actual. Uniunea Europeană caută soluții pentru a reduce sau a anula dependența de aprovizionarea din Rusia. Ieri, de exemplu, premierul italian, Mario Draghi a acordat un interviu cotidianului „Corriere della Sera”. Draghi vorbește despre impunerea de către Uniunea Europeană a unui plafon de preț pentru gazul rusesc, argumentele fiind că, în acest moment, prețul de vânzare nu are nicio legătură cu valorile istorice sau cu costurile de producție.

„Nu mai vrem să depindem de gazul rusesc, pentru că dependența economică nu trebuie să devină supunere politică”, spune Mario Draghi.

Premierul a anunțat că reprezentanții companiei ENI au semnat, în Algeria, un acord de livrare a nouă miliarde de metri cubi de gaz anual. Ceea ce înseamnă aproximativ o treime din importurile Italiei din Rusia. Mario Draghi crede că Europa poate găsi foarte repede surse noi de aprovizionare cu gaze naturale.

Premierul italian a anunțat că în depozite sunt gaze și a făcut apel ca populația să își asume o reducere cu unul sau două grade a răcirii cu aer condiționat. Pacea cere sacrificii, iar în acest caz unul sau două grade, în plus sau în minus, în funcție de anotimp, este un sacrificiu mic, spune Mario Draghi.

Germania este și ea preocupată de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Astfel, va aloca trei miliarde euro pentru a închiria trei sau patru nave specializate în prelucrarea gazelor naturale lichefiate. Este o modalitate rapidă pentru ca Germania să poată să își reducă dependența de importul din Rusia, până la finalizarea construcției primului terminal terestru de lichefiere a gazelor, o investiție care poate dura câțiva ani. Un rezultat notabil este că, în primul trimestru, Germania a reușit să reducă dependența de gaze rusești de la 50% la 40% prin creșterea importurilor din Olanda, Norvegia și de gaz lichefiat.

„Cazul bumbacului” din secolul al XIX-lea ne arată că orice tip de dependență economică poate fi surmontată. Cu sacrificii și costuri. Dar, exemplul bumbacului se poate aplica și astăzi în cazul gazului natural.

 
Rubrica Economia Reală din 18 aprilie 2022