Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moscova face propagandă și când vorbește despre economie, China încetinește pe bune

grafic.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ieri, Vladimir Putin a prezentat un așa-zis discurs despre starea economiei. Desigur, președintele Rusiei este complet lipsit de credibilitate în lumea occidentală, după ce, de la începutul războiului în Ucraina, Putin a „bombardat” spațiul public cu idei complet rupte de realitate. Propaganda de la Kremlin stupefiază orice cetățean occidental informat.

De aceea, nici discursul despre starea economiei Rusiei nu poate fi privit cu seriozitate. Putin a spus că sancțiunile au destabilizat statele occidentale și, în stil festivist, a afirmat că inflația se stabilizează, iar cererea a revenit la normal. Sunt mai degrabă dorințe decât realitate economică.

Vladimir Putin nu a arătat, de fapt, despre starea reală a economiei ruse. A făcut propagandă. Înaintea președintelui rus, la eveniment a vorbit guvernatorul Băncii Rusiei. Elvira Nabioullina a declarat că banca centrală își propune să aducă inflația la 4%, în următorii doi ani. Este un obiectiv nerealist, dacă avem în vedere că, foarte probabil, economia rusă va fi supusă în continuare sancțiunilor occidentale.

În acest moment, rata inflației este în Rusia de 17%. La sfârșitul lunii februarie, în fața prăbușirii rublei și creșterii inflației, banca centrală a făcut o mișcare-șoc, respectiv a crescut dobânda-cheie de la 9,5% la 20%.

Este clar că decizia Băncii Rusiei a fost de-a dreptul disperată și a încercat să îi convingă pe investitorii străini să nu iasă cu valuta din țară, iar pe ruși să nu își scoată economiile din bănci. Destul de repede, adică în data de 8 aprilie a.c., Banca Rusiei a scăzut dobânda de politică monetară de la 20% la 17%, iar guvernatorul băncii centrale a afirmat ieri în fața Parlamentului că intenționează să reducă în continuare dobânda-cheie și să crească „disponibilitatea creditului în economie”.

De asemenea, șefa băncii centrale a declarat că sancțiunile au afectat până acum piețele financiare, dar că în următoarea perioadă efectele se vor vedea în economie. Nu este clar dacă se referă la Rusia sau, la fel ca Putin, la economiile dezvoltate. În fine, guvernatorul Băncii Rusiei a anunțat că Moscova intenționează să deschidă proceduri judiciare împotriva blocării activelor, aur și valută, aparținând rezidenților ruși.

În concluzie, în Rusia, ca mesajele despre război, și cele despre economie sunt în bună măsură, propagandistice. Lucrurile adevărate sunt: rata inflației a ajuns la 17%, banca centrală a luat măsuri, dar o parte sunt impregnate de politică și multe companii occidentale s-au retras de pe piața rusă.

China, avans modest

Tot ieri, au fost publicate datele privind evoluție economiei chineze. Rezultatele nu sunt deloc încurajatoare. Economia chineză a crescut în primul trimestru, în ritm anual, cu 4,8%, un avans modest dacă ar fi să comparăm cu revenirea-record din primul trimestru al anului trecut, când creșterea a fost cu 18,3%.

Economiștii nu exclud o intrare în recesiune a economiei chineze, dacă se are în vedere că orașele din China și implicit economia locală se confruntă din nou cu proceduri de izolare a cetățenilor în numele politicii numite „zero Covid”.

Vânzările cu amănuntul, care arată consumul, au scăzut în martie cu 3,5% față de anul trecut. Baza de raportare este ridicată, dacă avem în vedere că anul trecut, în martie, consumul înregistra o creștere fulminantă, cu 34% față de perioada precedentă.

De asemenea, importurile au scăzut, pentru prima oară după un an, iar exporturile și producția industrială și-au încetinit creșterea. Managerii companiilor vorbesc chiar despre amânarea unor proiecte de investiții, ceea ce arată că economia chineză nu este în cea mai bună formă.

Partidul Comunist Chinez, în schimb, merge anul acesta pe o creștere economică de 5,5%, dar analiștii nu sunt convinși că acest nivel va fi atins. Războiul, criza prețurilor și problemele economiei chineze vor avea ca efect încetinirea economiei globale.

 
Rubrica Economia Reală din 19 aprilie 2022