Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poate fi gazul algerian o alternativă la gazul rusesc?

algeria_gaze_naturale.jpg

Soldați algerieni în dreptul uzinei de extracție a gazelor naturale de la Ain Amenas, Algeria, 31 ianuarie 2013
Sursa imaginii: 
AP Photo/File

Consecințele războiului din Ucraina asupra pieței energetice reprezintă, potrivit mai multor experți, o oportunitate pentru Algeria, care s-a repoziționat pe piața mondială. În fața cererii în creștere și a tensiunilor geostrategice, dar și a presiunii din partea UE de a reduce dependența energetică față de Rusia, Algeria pare a fi o alternativă "apropiată" și "fiabilă". Rezervele de gaz ale Algeriei sunt uriașe, dar fără infrastructura necesară pentru a le transporta, nu vor putea satisface nevoile europene, transmite corespondentul RFI .

În prezent, Algeria nu poate satisface nevoile europene, deși rezervele sale sunt enorme. Din cauza lipsei de investiții, capacitatea de export de gaze algeriene a scăzut în ultimii cincisprezece ani.

Alger încearcă să inverseze tendința. Un raport al Ministerului algerian al Energiei și Minelor de la începutul lunii aprilie indică faptul că exporturile de gaze algeriene au crescut totuși, cu 25% între februarie 2021 și februarie 2022. Ministerul afirmă că își va crește exporturile cu încă 25% până în februarie 2023.

Potrivit mai multor experți, creșterea prețului la petrol  și descoperirile recente de noi zăcăminte vor permite Algeriei să accelereze investițiile în sectorul energetic. Sonatrach, compania națională algeriană de producție și export de petrol și gaze naturale, a anunțat un program de investiții de 40 de miliarde de dolari pentru perioada 2022-2026.

Un raport recent al Organizației Țărilor Arabe Exportatoare de Petrol (Owapec) notează că Algeria "a fost lider în ceea ce privește furnizarea gazelor în rândul țărilor arabe în prima parte a anului 2022".

Pe termen scurt, Algeria poate fi de mare ajutor. Aflat în vizită la Alger, premierul italian Mario Draghi anunța la 11 aprilie a.c. încheierea unui acord între gigantul energetic ENI și grupul algerian Sonatrach care prevede creșterea exporturilor de gaze naturale către Italia: 3 miliarde de metri cubi suplimentari vor fi livrate începând cu această toamnă, iar cantitatea va crește treptat până la 9 miliarde de metri cubi în 2023-2024.

 

Traducere de Nadina Vrabii după articolul publicat de rfi.fr