Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marea surpriză a Chinei: în următoarele decenii, populația va scădea. Demografia influențează economia

shanghai.jpg

Shanghai, mai 2021
Sursa imaginii: 
© Aly Song, Reuters via rfi.fr

Într-un analiză publicată în cotidianul „La Tribune”, economistul francez Michel Santi atrage atenția asupra unui fenomen special care se întâmplă în China. Este vorba despre faptul că o prestigioasă revistă britanică arată că până la sfârșitul acestui secol populația Chinei se va reduce la jumătate față de astăzi, respectiv de la 1,4 miliarde la numai 730 milioane de locuitori.

În ultimii doi ani, în China, rata natalității s-a redus cu 30%, cea mai mare scădere din anii 1950-1960, atunci când societatea chineză trecea printr-o foamete devastatoare. Anul trecut, s-au născut numai 10,6 milioane de copii, cea mai redusă cifră din 1949, anul venirii la putere a comuniștilor, până astăzi. Cu un an în urmă, în 2020, cifra copiilor nou-născuți era de 12 milioane.

Scăderea ratei natalității a fost însoțită și de o scădere, în ultimii ani, a numărului de căsătorii.

De unde vine această scădere demografică în China?

Reducerea natalității își are originea din politica promovată în anii 1980, atunci când fiecare familie de chinezi putea avea un singur copil. Acum, după aproape o jumătate de secol de la aplicarea politicii copilului unic, efectele se văd nu doar asupra ratei natalității, ci și asupra mentalității familiilor de chinezi, care s-au obișnuit cu ideea că este firesc să aibă un singur urmaș.

Modul de viață promovat de politica demografică a anilor 80 a pătruns în fibra societății chineze. La programele publice promovate de statul chinez s-au adăugat și evoluții economice, precum creșterea costurilor pentru a avea acces la o educație de calitate sau creșterea continuă a pieței imobiliare și, implicit, a costurilor legate de achiziția unei locuințe.

Deja, structura familiei de azi în China este denumită după formula 4-2-1, adică patru bunici, doi soți și un copil. În multe cazuri, soții își susțin financiar părinții, ceea ce face și mai dificilă întreținerea mai multor copii.

În plus, scrie economistul Michel Santi, piața muncii din China are un specific aparte și anume reprezentanții companiilor angajatoare le chestionează pe tinerele care doresc să își găsească un job cu privire la dorința de a avea un copil și chiar în ceea ce privește viața personală, respectiv dacă au un partener.

Această discriminare care ia în calcul faptul că tinerele nu se pot dezvolta, în același timp, pe plan profesional și personal, duce la o demotivare a femeilor tinere pentru a urca în carieră și deci de a avea venituri mai mari.

Politici stricte

Evoluția demografică negativă din China nu este cauzată de criza sanitară în sine, ci de politicile prin care guvernul își propune și reușește să controleze populația. De la impunerea numărului de copii pe care îi poate avea o familie, până la actualul program numit Covid zero.

Măsurile drastice aplicate acum în China, prin care clădiri și cartiere întregi sunt trecute în izolare la prima apariție a unui caz de infectare cu virus, au ca efect, printre altele, și o descurajare a căsătoriei.

În ultimii ani, guvernul de la Beijing, a mai relaxat politica de control al nașterilor, dar rezultatele nu se văd. În anul 2016, s-a permis cuplurilor să aibă doi copii, iar, începând de anul trecut, regula s-a schimbat permițându-se chiar un număr de trei copii.

Cu toate acestea, de șase ani, rata natalității scade constant coborând de la 13,5 nou-născuți la 1.000 de persoane, la 7,5. Pentru prima dată după 60 de ani, numărul persoanelor decedate, 10,1 milioane, s-a apropiat de cel al nașterilor. Este un fenomen care se va accentua și va duce la o scădere a populației Chinei, arată studiile demografice.

Efectele acestui fenomen demografic vizează domenii foarte diverse, de la forța de muncă, la sistemul de educație și de la presiunea asupra sistemului de pensii până la dificultățile pe care le poate avea sistemul de sănătate. Cu alte cuvinte, demografia influențează economia. Ceea ce în China devine tot mai vizibil.

 
Rubrica Economia Reală din 26 aprilie 2022