Polonia şi Bulgaria pot conta pe solidaritatea energetică a UE

p021791001002-918555.jpg

gaz UE
Polonia nu va mai depinde în curând de Gazprom, spune guvernul polonez
Sursa imaginii: 
European Union

Gazprom va opri livrarea de gaze spre Polonia și Bulgaria fiindcă ele nu plătesc în ruble, dar cele două pot conta pe livrări pentru urgențe din partea altor state membre UE. Mecanismul de solidaritate energetică a fost introdus în UE în 2017. 

In cazul de față, Germania va livra Poloniei un ajutor energetic de urgență pentru nevoile industriei, pentru spitale și scoli. Bulgaria se va aproviziona și ea de la țările vecine. 

Mecanismul de solidaritate energetică a fost introdus în 2017 la insistențele Poloniei.

UE se aștepta la acest eveniment și era pregătită astfel încât măsura să aibă un impact minim, a explicat la Bruxelles președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen. 

Solidaritatea aceasta se organizează prin așa numitele „grupuri regionale de state membre” deja existente și create pentru astfel de situații de criză. 

Polonia și Bulgaria – dependente de gazul rusesc în proporție de aproape 50% - sunt primele state UE care se văd astfel pedepsite de Gazprom pentru a fi refuzat să plătească gazul rusesc în ruble.

Ele ar putea fi de asemenea și ultimele. Surse ale Gazprom citate de Bloomberg spun că patru state UE vor plăti în ruble și că zece companii europene vor face la fel. 

Intre timp, fostul președinte al UE , Donald Tusk spune că Ungaria, Austria şi Germania sunt cele care vor plăti în ruble. 

Dar acest fapt contravine sancțiunilor internaționale impuse Rusiei, la care UE participă de la începutul războiului din Ucraina, a avertizat Ursula von der Leyen. 

De altfel plata în ruble ca și refuzul de livrare a gazului dacă plata nu se face în ruble reprezintă încălcări ale contractelor semnate de statele UE și de unele întreprinderi cu Gazprom. 

Teoretic, Polonia și Bulgaria pot da în judecată gigantul rus al energiei și la fel, întreprinderile care se pretează acestor tranzacții pot avea probleme. 

Intre timp, Bruxelles amintește că este pe cale de a se elibera de această dependență de gazul rusesc şi că se îndreaptă spre aprovizionări masive de gaz lichefiat din SUA. 

Problema este că acesta este livrat la un preț important și că va costa cu mult mai scump decât gazul rusesc. 

De altfel, aprovizionarea cu gaz lichefiat  - 57 miliarde m3 începând cu anul acesta -  este totuși cam tot ce poate absorbi UE unde nu toate statele membre au infrastructuri adaptate. 

Statele baltice, care de altfel și-au anunțat de curând totala independență față de Gazprom, au investit în ultimii zece ani în această infrastructură.

Consumul lor energetic global fiind mult mai mic decât cel ale Germaniei sau ale Italiei, balticele au reușit acest pariu poate deloc surprinzător.

Polonia a anunțat și ea că se la lipsi de gazul rusesc începând cu toamna viitoare.