Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În ciuda sancțiunilor, încasările Moscovei din exporturile de hidrocarburi ating niveluri record (raport)

gazprom.jpg

Rafinărie Gazprom Neft în apropiere de Moscova
Sursa imaginii: 
© AFP - Natalia Kolesnikova via France24

Un nou raport al unui centru de cercetare independent, publicat recent, arată că Rusia a obținut profituri uriașe din exporturile sale de hidrocarburi de la începutul războiului din Ucraina și asta în mare parte datorită Europei, scrie France24.

În timpul războiului, afacerile merg înainte. Iar pentru Rusia, exporturile de hidrocarburi s-au dovedit a fi foarte profitabile, în ciuda avalanșei de sancțiuni internaționale, potrivit unui raport publicat recent de către Centrul de cercetare pentru energie și aer curat (Crea), un centru de consultanță cu sediul în Finlanda.

Conform specialiștilor de la Crea, din 24 februarie, de când trupele rusești au început ofensiva în Ucraina Moscova a încasat 63 de miliarde de euro din vânzarea de gaze, petrol și cărbune.

Venituri duble față de anul trecut

Țările europene - începând cu Germania - sunt pe primul loc în ceea ce privește cheltuielile pentru importurile de hidrocarburi din Rusia, înaintea Chinei și Turciei. ,,Statele Uniunii Europene au plătit 44 de miliarde de euro Moscovei (dintre care 9 miliarde doar Germania) în primele două luni ale războiului din Ucraina, aproape dublu față de cât a cheltuit blocul european în aceeași perioadă a anului trecut", spune Lauri Myllyvirta, analist șef al Crea și autor al raportului intitulat ,,Finanțarea războiului lui Putin în Europa: exporturile energetice rusești începând cu 24 februarie".

Aceste date sunt estimări ,,bazate pe analiza mișcărilor petrolierelor rusești și pe date publice privind vânzările de energie”, precizează expertul centrului de cercetare finlandez. Cu toate acestea, este imposibil să cunoaștem cu exactitate veniturile obținute din aceste exporturi, deoarece unele tarife sunt stabilite în contracte pe termen lung care nu sunt făcute publice. Însă ,,cu modelul nostru și cu stadiul actual al cunoștințelor, credem că aceasta este cea mai apropiată estimare posibilă de realitate", spune Lauri Myllyvirta.

În mod paradoxal, raportul constată că, la nivel cantitativ, exporturile rusești de combustibili fosili au scăzut dramatic, ca urmare a sancțiunilor internaționale. ,,Am fost chiar surprinși de amploarea scăderii, chiar dacă în unele țări embargoul asupra gazului și petrolului rusesc nu este încă în vigoare, iar în alte regiuni, cum ar fi UE, este vorba încă în esență de amenințări [în afară de embargoul asupra cărbunelui rusesc]", recunoaște Lauri Myllyvirta.

Expertul consideră că este un semn că comercianții de energie s-au mișcat mai repede și mai departe decât guvernele pentru a se descurca fără gaz sau petrol rusesc. Aceștia au anticipat sancțiunile viitoare și au preferat să taie legăturile cu Moscova înainte de a fi forțați să o facă.

Deci, de unde provin veniturile record din exporturile de hidrocarburi rusești?

Exporturile scad, dar prețurile cresc

În mod ironic, ele sunt, indirect, o consecință a sancțiunilor. Acestea au privat piața de o cantitate semnificativă de resurse, ceea ce a dus la o creștere bruscă a prețurilor pentru puținul care a rămas disponibil.

De asemenea, unele state s-au repezit asupra aurului negru, gazului și cărbunelui rusesc înainte ca acestea să nu mai fie disponibile din cauza sancțiunilor. ,,Dacă luăm exemplul european, s-a înregistrat o creștere a importurilor de cărbune rusesc pentru că UE a avertizat cu mult timp înainte că va intra în vigoare un embargo începând cu luna august", subliniază analiza Crea.

De asemenea, Rusia a făcut tot posibilul pentru a găsi noi cumpărători. O analiză a mișcărilor navelor de marfă rusești ilustrează această căutare frenetică. ,,S-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de petroliere rusești pline care au pornit la drum, fără o destinație finală specifică, în speranța de a găsi un cumpărător pe parcurs", notează Lauri Myllyvirta. Cu toate acestea, multe dintrele ele nu au găsit niciodată un cumpărător.

Pe de altă parte, țări ca India, Indonezia sau China au crescut semnificativ importurile de hidrocarburi din Rusia. China, de exemplu, a importat în ultimele luni cu 210% mai mult gaz lichefiat din Rusia...

 

Articolul  original France24 complet aici

Traducere de Antonia Dinu