Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profituri uriașe pentru marile companii petroliere în prima parte a anului. Problema suprataxării revine în prim plan

benzina_petrol.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Marile companii petroliere obțin profituri record datorită creșterii prețurilor petrolului. Publicarea rezultatelor extraordinare din primul trimestru a reaprins dezbaterea privind un impozit unic pe profiturile lor, scrie rfi.fr

Într-o perioadă în care prețurile combustibililor sunt în creștere, câștigul industriei petroliere stârnește lăcomia. Potrivit unei estimări Bloomberg, în primele trei luni ale anului, jackpotul va fi de 34 de miliarde de dolari pentru cele mai mari cinci companii petroliere din lume. Rezultate trimestriale istorice. Nu s-au mai înregistrat asemenea valori din 2011.

TotalEnergies, care a dat startul acestui val de anunțuri, pe 28 aprilie, a realizat în trei luni jumătate din profitul său pentru întregul an 2021 - dacă excludem rezervele anunțate pentru inițierea unei retrageri parțiale din Rusia.

Gigantul american Chevron și-a înmulțit de 4 ori profitul. În cazul celuilalt supergigant american, ExxonMobil, profitul a fost doar dublu, ca urmare a retragerii sale de piața rusească.

Vladimir Putin, odată cu războiul său din Ucraina, a împins prețul barilului la o medie de 114 dolari în primul trimestru. Prin urmare, cu o mână ia activele companiilor private occidentale și cu cealaltă le dă înapoi sub formă de profituri excepționale...

Dar profiturile ar trebui să fie în beneficiul consumatorilor, spun democrații americani

Dezbaterea privind impozitarea acestor venituri excepționale este cea mai aprinsă în SUA și în Regatul Unit. În Statele Unite, doi politicieni democrați au propus în urmă cu o lună o taxă unică, pe care doresc să o redistribuie direct către gospodării.

Dar administrația se face că nu aude. Guvernul american dorește ca aceste superbonusuri să fie reinvestite în producția locală, nu în străinătate și nu pur și simplu redistribuite acționarilor. Dar pentru monet aceasta este opțiunea aleasă. Dividendele sunt în creștere, la fel ca și răscumpărările de acțiuni pentru a crește prețul acțiunilor.

La Londra, ministrul britanic de finanțe, Rishi Shunak, a lăsat să se înțeleagă săptămâna trecută că ar putea introduce o suprataxă pentru companiile care nu investesc suficient în zăcămintele din Marea Nordului. Este posibil ca aceasta să fie o opțiune pentru a liniști opinia publică, deoarece atât BP, cât și Shell au pus deja deoparte cheltuielile pentru această regiune. Prin urmare, este foarte puțin probabil ca propunerea susținută de laburiști să aibă succes. Rezultatele celor două companii listate la Londra sunt așteptate săptămâna aceasta, un eveniment care va reaprinde dezbaterea.

În Uniunea Europeană, doar Italia a îndrăznit să impună o taxă temporară pentru companiile energetice

Roma urmează să obțină venituri de 4 miliarde de euro din această nouă taxă, cu acordul Uniunii Europene. Bruxelles își încurajează membrii să taxeze marile companii pentru a finanța ajutoarele acordate consumatorului final. Dar majoritatea statelor membre preferă să discute cu aceste companii, care au devenit parteneri indispensabili în rezolvarea crizei energetice.

În Franța, TotalEnergies acordă o reducere de 10 cenți la litrul de carburant, iar patronul, Patrick Pouyanné, rămâne rezervat în privința investițiilor pentru creșterea producției. Costurile sunt prea mari pentru a susține o cerere care este pe cale să scadă. Odată cu schimbările climatice, companiile se pregătesc nu pentru vârful producției, ci pentru vârful cererii. În prezent, compania franceză favorizează investițiile în gazele naturale lichefiate și în sursele regenerabile.

 

Traducere de Antonia Dinu după articolul publicat de rfi.fr