Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât va mai crește ROBOR și, implicit, ratele? Dochia: Nu există o soluție miraculoasă prin care nimeni să nu sufere

Citu Decizie BNR creditare ocolita.jpg

BNR a crescut din nou dobânda cheie
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Indicele ROBOR la 3 luni își continuă creșterea. Indicatorul în funcţie de care se calculează ratele creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă a urcat luni la valoarea de 5,01% pe an, de la 4,95% cât a fost vineri. Este cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimii 9 ani. La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni se situa la valoarea de 1,98%. Tendințe de creștere se înregistrează și la indicii ROBOR la 6, respectiv 12 luni. Urmările directe ale acestor creșteri înregistrate de indicii ROBOR sunt reprezentate de creșterea ratelor la creditele în lei. Cum se explică aceste tendințe și care sunt principalele efecte? RFI l-a întrebat pe analistul economic Aurelian Dochia.

Aurelian Dochia spune în primul rând că principalul factor care duce în final la creșterea ROBOR este inflația. „Presiunea inflaționistă e la baza acestui fenomen. Am văzut că peste tot în lume indicatorii inflaționiști par a fi scăpați de sub control. Băncile centrale, deși au dat semnale că sunt gata să ia măsuri prin creșterea măsurii de referință, până acum nu au reușit să aibă vreun impact asupra inflației. În plus, se adaugă, inclusiv la noi, situația de pe piața lichidității. Băncile au dat semne în ultimele săptămâni că au nevoie de resurse de lichiditate de la banca centrală”.

În ceea ce privește măsurile ce ar putea fi luate pentru temperarea creșterii ROBOR, analistul ecnomic se întreabă în primul rând dacă s-ar impune o astfel de implicare din partea BNR sau a autorităților. El amintește că în ultimii ani dobânzile au fost mici, cu câțiva ani în urmă fiind la un nivel mult mai ridicat. „Nu putem să dorim o inflație temperată și totodată să avem dobânzi mici sau în scădere. Este imposibil. În economie, așa se întâmplă. Nu cred că există o soluție miraculoasă prin care nimeni să nu sufere”, spune Dochia care mai afirmă că, în orice caz, „dobânzile crescute vor avea ca prim efect o ezitare a populației în contractarea de noi credite, cu efecte în sectorul imobiliar”.

Analistul conchide spunând că „evoluția ROBOR va depinde în perioada următoare de inflație și de modul în care BNR va alege să se implice”. Aurelian Dochia îi sfătuiește pe cei care vor să contracteze credite în lei în această perioadă să își facă bine calculele și să stabilească în mod clar în ce măsură pot face față unor șocuri economice. „Multe lucruri se pot întâmpla peste 5, 10 sau 15 ani și fiecare familie care ia un astfel de credit trebuie să aibă o rezervă serioasă prin care să poată face față unor astfel de schimbări care țin de dobânzi, scăderi de venituri ale familiei, șomaj șamd. O astfel de analiză o pot face de regulă băncile care acordă credite în funcție de capacitatea fiecarei familii sau persoane și de situația lor concretă”.

Ascultă:

 
Analistul economic Aurelian Dochia, despre creșterea ROBOR