Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, liderul UE la vânzările de mașini electrice. Expert: ”E bătaie pe locurile de încărcare”

romania_lider_ue_vanzari_masini_electrice.jpg

Mașinile electrice, avans puternic în România
Mașinile electrice, avans puternic în România
Sursa imaginii: 
pixabay.com

România a devenit lider european la creșterea vânzărilor de mașini electrice. În primul trimestru al acestui an s-au vândut peste 2.000 de vehicule, ceea ce reprezintă un avans de 400% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform Asociației Constructorilor Europeni de Automobile. Creșterea la nivelul UE a fost de 53 de procente.

Consultantul green-tech Oraan Mărculescu explică la RFI succesul mașinilor electrice în România: ”A fost vorba de un context extrem de favorabil, odată cu lansarea celei mai ieftine mașini electrice din Europa, Dacia Spring. Anul trecut, programul Rabla Plus a presupus un preț foarte atractiv pentru această mașină. Și eu sunt unul dintre cei peste 5.000 de clienți deja de Dacia Spring, care a putut fi luată cu mai puțin de 8.000 de euro, ceea ce pentru o mașină nouă este ceva wow, într-adevăr. Între timp, însă, prețul Springului s-a scumpit, chiar în două tranșe, ca să spun așa. Noul program Rabla Plus nu mai este chiar așa de generos cum a fost anul trecut, așa încât această creștere explozivă nu o vom mai vedea și în anii care vin, mai ales că avem și noile crize prin care trecem”.

 

Consultant: Dacia electrică va rupe în vestul Europei!

 

Nichelul, noua „victimă” a războiului din Ucraina. Producătorii de vehicule electrice, în alertă

 

Expertul spune ce înseamnă să ai o mașină electrică în România, unde infrastructura pentru acest gen de vehicule este încă destul de modestă: ”Pentru mulți este o durere de cap, dar atenție, avem un număr destul de mare de clienți de Dacia Spring, care și-au luat mașina, în ideea că o vor alimenta gratuit la stațiile pe care le găsesc pe la mall-uri, pe la supermarketuri și acum se ajunge la un fel de bătaie pe locul de încărcare, pentru că brusc, s-a mărit numărul de mașini. Lucrul ăsta va însemna că și toți cei implicați în acest business de stații de încărcare vor dinamiza puțin lucrurile, deci vom vedea o mică creștere a acestor vânzări. Însă Dacia Spring este o mașină foarte mult îndreptată spre utilizare urbană, deci foarte mulți dintre cei care ne-am luat această mașină pur și simplu o încărcăm la o priză normală”.

 
Oraan Mărculescu, despre vânzările de mașini electrice din România