Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spre o nouă sfidare mondială?

gaze_flacara.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Statele occidentale și-ar dori o creștere a cantității de țiței pusă pe piață de marile țări producătoare. Argumente în acest sens sunt prețul barilului de țiței care a crescut constant începând cu anul trecut și embargoul european anunțat pentru petrolul din Rusia. Ieri, statele Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au anunțat că vor modifica foarte puțin calendarul de creștere a producției (432.000 de barili pe zi), stabilit pentru luna iunie.

Într-un comunicat de presă, OPEC precizează că piața este echilibrată, ba chiar că încă suferă din cauza efectelor pandemiei și a evoluțiilor geopolitice.

Scurt și la obiect.

Evident, nu este pentru prima dată când statele OPEC refuză să crească producția de țiței. Este un război de uzură între producători, care își doresc o producție cât mai redusă și un preț cât mai mare, și importatori care ar vrea o cantitate de țiței mai mare pe piață și, implicit, un preț mai mic.

Dar ce este OPEC?

O organizație creată în anul 1960 de 13 state producătoare de țiței din Orientul Mijlociu și Africa. Acum, statele OPEC produc 28 milioane de barili pe zi, aproximativ 30% din cantitatea de la nivel mondial, cel mai mare producător fiind Arabia Saudită cu 10 milioane de barili zilnic.

În anul 2016, atunci când, conjunctural, prețul țițeiului era scăzut, la OPEC s-au adăugat încă 10 state, printre care și Rusia. Producția de țiței a Rusiei este chiar mai mare decât cea a Arabiei Saudite, astfel că organizația OPEC plus a ajuns la o cotă de piață estimată între 40% și 55% din total.

În primăvara anului 2020, în plină pandemie, când prețul țițeiului scăzuse spectaculos, statele OPEC plus au decis să reducă nivelul producției cu 10 milioane barili pe zi pentru a susține prețul. În luna iunie 2021, atunci când cererea începea să crească, OPEC plus a hotărât să crească treptat oferta, cu 400.000 de barili pe zi. În acest moment, OPEC plus furnizează cu două milioane și jumătate de barili mai puțin decât la începutul anului 2020. În pofida unei oferte mai mici, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, prețul unui baril de țiței a crescut peste 100 dolari și nu a mai coborât.

Președintele american a făcut de mai multe ori apeluri către Arabia Saudită pentru a crește producția, dar fără niciun ecou. La fel, premierul britanic a transmis aceeași solicitare Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, dar rezultatul a fost identic, adică fără niciun efect. De asemenea, este clar că OPEC plus menajează orgoliile și interesele Rusiei, care este mulțumită cu actualul preț al țițeiului.

Contextul este complicat.

Alături de statele OPEC și de decizia europeană trebuie să adăugăm și situația din Statele Unite ale Americii. După ce, anul trecut, administrația americană a decis să scoată pe piață 50 milioane de barili de țiței din rezerva de stat pentru a opri creșterea prețului, acum, președintele Biden a anunțat un plan de cumpărare pe termen lung pentru a reface rezervele.

În plus, ieri, Senatul american a mai făcut un pas înainte pentru aprobarea unui text de lege care să permită administrației de la Washington să dea în judecată cartelul OPEC pentru manipularea pieței petroliere.

În același timp, producția de petrol din Rusia este în scădere: în luna martie era de 11 milioane de barili pe zi, iar în aprilie ajunsese la 10 milioane de barili, iar experții cred că această scădere va continua în următoarele șase luni cu două milioane de barili pe lună.

Piața petrolului este, în acest moment, între evoluții contrare. Pe de o parte, statele europene vor avea nevoie să cunpere țiței din alte surse decât Rusia. Pe de altă parte, există temeri că va scădea din nou cererea din China din cauza pandemiei, iar inflația mare va reduce consumul. Vom avea o nouă sfidare mondială a producătorilor de petrol? Nimic nu este imposibil.

 
Rubrica Economia Reală din 6 mai 2022