Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Previziune sumbră privind inflația. Adrian Codirlașu: Ar putea depăși 15%

Adrian Codirlasu CFA Romania majorare salarii bugetari.jpg

Adrian Codirlașu: În sectorul privat ar trebui pentru același post, salariul să fie mai mare decât în sectorul public
Adrian Codirlașu: În sectorul privat ar trebui pentru același post, salariul să fie mai mare decât în sectorul public
Sursa imaginii: 
Facebook/Adrian Codirlașu

Inflația ar putea depăși 15% până în vară, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă. Estimarea îi aparține vicepreședintelui CFA Adrian Codirlașu, care declară la RFI că BNR ar putea majora dobânda cheie la cinci procente, până la finalul anului.

Rata anuală a inflației a crescut în aprilie la aproape 14%, față de perioada similară din 2021.

Gazele s-au scumpit cu 85 de procente, iar cartofii cu peste 40%.

Adrian Codirlașu spune cum se explică acest nivel ridicat al inflației: ”Avem peste inflația care era în economie înainte de invazia rusă în Ucraina, a venit acest război care a pus presiune suplimentară pe tot ce înseamnă produse energetice, gaz, electricitate, petrol, cât și pe partea de alimente, Ucraina fiind un mare exportator de produse alimentare. De aici presiunea suplimentară pe preț și punctele suplimentare de inflație aduse de acest război”.

El precizează că ”Banca Centrală a majorat cu 75 de puncte de bază rata de dobândă de politică monetară, a dat un semnal că e foarte preocupată de acest nivel ridicat de inflație, majorările de rată de dobândă vor continua cel puțin încă un trimestru sau două, astfel încât vom ajunge la o rată de dobândă de politică monetară substanțial mai mare decât cea de acum, adică la inflația care este acum, un 5% de exemplu nu mai poate fi exclus”.

Adrian Codirlașu estimează o scădere a puterii de cumpărare a românilor în acest an: ”Trebuie să ne uităm și la partea cealaltă, la creșterea de venituri. Deocamdată, avem date pe salarii până în februarie și în februarie crescuseră cu peste 10% vs. februarie anul anterior, era peste inflație, deci cumva, puterea de cumpărare s-a menținut, însă cred că totuși anul acesta vom avea o scădere de putere de cumpărare și o reducere a creșterii sau poate chiar stagnare a consumului”.

El crede că inflația ar putea depăși 15% în acest an: ”N-ar fi exclus să vedem și 15% sau peste 15% inflație până în vară”.