Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgarii vor în zona euro. Ciolacu: Noi avem priorități Schengen și OECD. Ce strategie economică adoptăm?

euro.jpeg

Bulgaria anunță că vrea să treacă la euro de la 1 ianuarie 2024
Sursa imaginii: 
RFI/Mircea Oprea

Bulgaria, una din cele mai mici economii ale Uniunii Europene, anunță că va trece la euro de la 1 ianuarie 2024. România, pe de altă parte, nu are încă o dată clară privind intrarea în zona euro, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că acest obiectiv nici măcar nu se mai află printre prioritățile României pentru următorii ani. Nu e clar ce argumente există în spatele anunțului făcut de autoritățile de la Sofia în condițiile în care criza economică va genera problemele pentru toate statele lumii. Mai mult, e puțin probabil ca Bulgaria să poată îndeplini criteriile de aderare la moneda unică europenă până în 2024, spune la RFI profesorul de economie Mircea Coșea. El mai afirmă că, în timp, aderarea la zona euro trebuie să devină un obiectiv de atins pentru România, nu doar o declarație de intenție.

ACTUALIZARE: Autoritățile de la Sofia confirmă că Bulgaria intenționează să adere la zona euro la 1 ianuarie 2024. "Există două sau trei termene limită în acest plan, dar nimic nu s-a schimbat din 30 iunie 2021. Toţi cetăţenii, nu doar parlamentarii, au la dispoziţie aproape un an să se familiarizeze cu planul", a declarat Asen Vassilev, transmite Novinite, citat de Agerpres. "În general, mesajul nostru politic este că data de 1 ianuarie 2024 este sprijinită de toată lumea, la partea tehnică lucrează Ministerul de Finanţe şi toţi factorii implicaţi", a afirmat şi ministrul Inovării, Daniel Lorer, care le-a cerut politicienilor să se grăbească să adopte planul final.

„Din câte ştiu eu, erau cinci criterii. (…) Când a plecat PSD de la guvernare mai rămăsese un singur criteriu de îndeplinit pentru a accede la zona euro. În acest moment, după cum bine ştiţi şi fără reţinere o spun, după o guvernare de dreapta pe care am resimţit-o cu toţii, ne-am întors iarăşi, două sau trei criterii le-am pierdut. (…) Prioritatea noastră în acest moment este Spaţiul Schengen şi OECD. Cred că sunt două lucruri ambiţioase”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat când va adera România la zona euro.

..............................................

Cele 4 criterii ce trebuie îndeplinite pentru aderarea la zona euro:

1. Stabilitatea prețurilor

Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.

2. Finanțe publice solide și sustenabile

Țara nu ar trebui să facă obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive.

3. Stabilitatea cursului de schimb

Țara trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (MCS II) timp de cel puțin doi ani fără devieri semnificative de la cursul central din cadrul MCS II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.

4. Ratele dobânzilor pe termen lung

Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de două puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.

Coșea: Dacă nu ești în euro și ajungi într-o situație disperată, e greu să ceri ajutor din altă parte

Mircea Coșea: E o întrebare foarte dificilă. Atunci când a apărut acest anunț m-am uitat pe datele Bulgariei și nu am văzut să aibă niște succese care să poată să îi conducă până în 2024 la îndeplinirea condițiilor, mai ales că Bulgaria, ca și România, ca și întreaga Europă intră într-o perioadă de criză, care nu va putea să conducă, până la urmă, la menținerea criteriilor. Deocamdată mi se pare că este mai mult o declarație politică. A mai făcut-o Bulgaria. O reia. După părerea mea, Bulgaria nu îndeplinește condițiile nici în totalitate, nici în profunzimea lor prin elemente de sustenabilitate. Pentru mine rămâne o chestiune nerezolvată. Nu știu ce ar putea Bulgaria să facă într-un an și jumătate, doi ani pentru a îndeplini condițiile în această situație destul de dificilă și totodată impredictibilă.

Reporter: Și nu numai pentru Bulgaria, ci pentru întreaga lume...

MC: Iar Bulgaria nu poate să stea în afara acestui trend.

Rep: Domnule Coșea, spuneați că poate fi o declarație din registrul politic sau cu puternice implicații din această zonă. V-aș invita să ne uităm și peste declarația politicienilor de la noi, în speță, președintele PSD. Marcel Ciolacu spunea că România nu va avea indicatorii necesari pentru aderarea la euro. O recunoștea foarte clar. Iar prioritatea țării noastre în acest moment sunt spațiul Schengen și OECD. Cum vi se pare această declarație și prioritățile României, așa cum le apreciază domnul Ciolacu?

MC: Eu apreciez în ultima perioadă orice declarație care se apropie de un ton mai realist. Din acest punct de vedere apreciez declarația domnului Ciolacu pentru că spune direct și precis că nu avem condițiile ca să ne lăudăm cu un orizont sigur de aderare. Problema cu spațiul Schengen este o problemă care are importanța ei. Dar este mult mai important să rezolvăm problema cu OECD. La OECD noi avem un interes foarte mare. OECD ridică foarte mult imaginea țării care face parte din acest club. Din acest punct de vedere sperăm să avem și o mai mare trecere pe piață atunci când ne împrumutăm. O țară membră a OECD are mai multă credibilitate și beneficiază de dobânzi mai mici.

Rep: Am văzut că noi, în aceste momente, ne împrumutăm la dobânzi foarte ridicate...

MC: Sunt foarte mari, iar faptul că nu suntem în OECD contează. Simplul anunț că suntem într-un stadiu mai avansat cu OECD a dus la aprecieri. Sunt convins că ați urmărit aprecierile că pe care le-au făcut agențiile de rating încep să fie un pic mai favorabile.

Rep: Revenind la această țintă pentru România, de a adera la zona euro,. Aveți o estimare cât de mult ar mai putea trece să ajungem să aderăm și la zona euro?

MC: Adevărul este că noi o tot amânăm dintr-o anumită grijă ca să nu ne creăm probleme mai mari. Trecerea la euro, așa cum s-a văzut în toate țările care au trecut prin această etapă, are o perioadă de dezechilibru care aduce anumite dezavantaje și probabil că ne ferim de ea. Însă, eu cred că în momentul în care putem să utilizăm PNRR-ul inteligent, nu spun altfel, ci doar inteligent, adică acolo unde ar trebui să acționăm pentru a merge pe direcția indicatorilor, am putea ca la nivelul anilor 2027 – 2028 să putem să fim în acea zonă. Asta cred eu.

Rep: Mai e mult până acolo. Ce beneficii vom avea dacă intrăm în zona euro?

MC: Noi avem deja o economie „eurizată”. Foarte multe lucruri se fac în euro și se transformă în lei. Această transformare cere costuri. În primul rând ar fi o simplificare a documentelor și a tuturor procedurilor, care încep de la cele vamale și merg până la cele foarte complicate de politică monetară. Se face o economie și o simplificare a sistemului. Există și un element de un anumit prestigiu. Ajungând în zona euro ești mai european decât alții. Principalul avantaj însă este unul care pleacă de la un lucru care este negativ. Dacă te apropii de o situație complicată, așa cum a fost Grecia acum mai mult de zece ani, dacă ești aproape de incapacitate de plată, Uniunea Europeană nu te lasă să cazi. Banca Europeană intervine imediat pentru că nu poate să accepte ca lanțul euro să fie lupt la o verigă. Dacă nu ești în euro și ajungi într-o situație disperată, e greu să ceri ajutor din altă parte. 

Ascultă:

 
Mircea Coșea, despre zona euro