Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mugur Isărescu, îndemn la calm: Să mai bem câte un ceai de tei

isarescu_4.jpg

Sursa imaginii: 
Băncii Naționale a României (arhivă)

Guvernatorul Băncii Naționale a României a îndemnat joi la calm: ar trebui „să mai bem câte un ceai de tei”, spune guvernatorul criticând „discuțiile care nu se mai termină cu inflația și exagerările”. Mugur Isărescu spune că lucrurile puteau sta și mai rău și că această creștere a inflației se datorează unor șocuri externe.

„Avem şi câteva episoade de panică, le-am trăit cu toţii, nu le dezvolt. A fost un început de panică pe piaţa valutară, în special pe piaţa caselor de schimb valutar, din motive de lipsă fizică de bancomate, altminteri cursul am reuşit să îl ţinem stabil.

Dar a fost panică şi în ceea ce priveşte unele alimente, în special uleiul comestibil şi carburanţii”, a amintit Isărescu în îndemnul său la calm. „Prețurile la energie s-au transmis în cotațiile produselor agroalimentare pe canalul costurilor cu transportul, îngrășăminte și furaje, dar și pe un fundal de început de panică.

De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația este caracteristică perioadelor de criză, e de înțeles. Dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită, mai calm. Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei”, a declarat Mugur Isărescu, joi, la conferința de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației – mai 2022.

Guvernatorul BNR a mai declarat că „putem să ne consolăm” cu faptul că România nu mai are cea mai mare inflație din Europa. „Avem 7-8 țări înaintea nostră, inclusiv din zona euro. Și Bulgaria are inflație mai mare...N-au deficitele fiscale pe care le are Romania”, a afirmat Mugur Isărescu.