Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lisa Cook, primul guvernator de culoare al Federal Reserve, Banca Centrală a SUA

fed.jpg

Lisa Cook la audierile din Comisia bancară a senatului SUA, Washington, 3 februarie 2022
Sursa imaginii: 
KEN CEDENO POOL/AFP via France24

Senatul american a confirmat recent numirea economistei Lisa Cook în funcția de guvernator al băncii centrale americane (Fed), prima femeie de culoare care ocupă acest post, transmite France24.

Rezultatul votului a fost 51-50 în favoarea candidatei propuse de președintele Joe Biden, votul vicepreședintelui american Kamala Harris asigurând majoritatea.

Nominalizarea ei a întâmpinat o opoziție puternică. La sfârșitul lunii aprilie, senatorii nu au reușit să organizeze un vot final de confirmare, republicanii opunându-se nominalizării.

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a criticat-o chiar pe Lisa Cook pentru că ,,promovează teorii ale conspirației" despre rasism și poliție.

Lisa Cook a fost consilier economic la Casa Albă în timpul lui Barack Obama, dar și membră a echipei de tranziție a lui Joe Biden.

Pentru susținătorii ei, ea va aduce o nouă perspectivă în cadrul puternicei Federal Reserve.

Profesoară de economie și relații internaționale la Michigan State University, și-a dedicat o mare parte din cercetările sale efectelor economice, nemăsurate până atunci, ale discriminării asupra capacității de producție a celei mai mari economii din lume.

De asemenea, are o diplomă în economie la Universitatea Oxford și un doctorat de la Universitatea California din Berkeley și vorbește cinci limbi străine, inclusiv franceza și rusa. De asemenea, a lucrat la recuperarea Rwandei după genocidul din 1994.

Copilăria din Sud

,,Convingerile mele au fost modelate de copilăria mea din Milledgeville, Georgia. Era Sudul desegregaționist", povestea ea pe 3 februarie, în timpul audierii sale în fața Comisiei bancare a Senatului.

,,Ambele părți ale familiei mele promovau schimbarea non-violentă alături de un prieten de familie, reverendul Martin Luther King", a adăugat ea.

Ea ,,și-a petrecut viața eliminând barierele rasiale și de gen", a lăudat-o senatorul de Georgia Raphael Warnock.

Fiica unui preot baptist și a unei profesoare de la o școală de asistente medicale, poartă sub ochiul drept cicatricea fizică a rasismului, deoarece a fost atacată pe când era elevă  la o școală care până atunci fusese rezervată elevilor albi.

A povestit cum, în vremea copilăriei, în regiunea sa natală, autoritățile prefereau să demoleze piscinele publice decât să permită accesul persoanelor de culoare. Mai târziu economista a analizat în lucrările sale consecințele acestei discriminări care, explică ea, încetinește întreaga societate, nu doar victimele directe ale nedreptății.

Mandatul ei este valabil până în ianuarie 2024, iar numirea sa vine într-un moment în care Banca centrală trebuie să combată inflația ridicată, fără a afecta creșterea economică și ocuparea forței de muncă.

,,Dr. Cook înțelege modul în care politica economică îi afectează pe toți americanii. Ea știe că lucrătorii sunt motorul creșterii noastre economice și înțelege că atunci când toată lumea participă la economia noastră, aceasta crește mai repede și mai puternic", a apreciat senatorul democrat Sherrod Brown într-o declarație.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24