"Nori negri" deasupra economiei UE, cu consecințe politice și sociale

furtuna_nori_negri1.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Previziunile Comisiei Europene au indicat o reducere a perspectivelor de creștere pentru Cei 27. Creșterea PIB-ului real, atât în UE, cât și în zona euro, este estimată în prezent la 2,7 % în 2022 și la 2,3 % în 2023, în scădere de la 4,0 %, respectiv 2,8 %. Inflația din zona euro este estimată la 6,1 % în 2022, ea urmând să scadă la 2,7 % în 2023.

Deocamdată cel puțin, economia blocului rămâne "pe plus", culegând roadele Planului de Redresare de 750 de miliarde. Dar situația s-a schimbat dramatic față de iarna 2021. Și noile realități economice ar putea avea consecințe sociale și politice imprevizibile.

După cum amintește Le Monde, care comentează cifrele furnizate de Comisia Europeană, la 11 noiembrie 2021, Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, califica perspectivele pentru economia europeană drept „extraordinare", adăugând că o astfel de situație „nu se va mai repeta prea curând” , poate niciodată pentru generația sa. El încuraja statele membre ale Uniunii să profite de acest lucru pentru a se reforma.

Dar multe s-au schimbat de atunci. Mai întâi, a fost războiul energetic declanșat de Kremlin, prin intermediul Gazprom, care a sufocat aprovizionarea Europei și a dus, încet dar sigur, la creșterea prețurilor.

Europenilor le-a luat ceva timp până să înțeleagă și chiar să accepte noua realitate. Până atunci, însă, Rusia a declanșat un război de-a binelea, crescând astfel presiunea pe prețurile energetice la cote insuportabile.

În plus, măsurile de izolare impuse în China în fața reapariției pandemiei, în special la Shanghai, au accentuat dificultățile de aprovizionare ale industriei și iarăși au dus la creșteri de prețuri.

Inflația este aici pentru mult timp

Dacă la începutul anului, inflația părea a fi un puseu pe termen scurt, generat de revenirea prea rapidă a economiei globale, acum tot acest complex de factori amenință să mențină creșterile de prețuri pentru o perioadă mai îndelungată. Iar consecințele sociale și politice nu vor întârzia să apară în Europa.

Agenția Bloomberg, preluată de Mediafax, vede chiar nori negri care se strâng la orizont pentru UE.

Cei 27 au în faţă o combinaţie unică de ameninţări de pe urma războiului din Ucraina, a noilor creşteri de preţuri la energie urmate de scumpiri ale alimentelor şi penurii.

Atenţia se concentrează asupra modului în care raţionalizarea energiei şi ascuţirea presiunilor asupra costurilor de trai ar putea testa şi mai mult răbdarea alegătorilor, dar şi asupra vulnerabilităţii maşinăriei industriale a Germaniei în faţa închiderilor în eventualitatea suspendării livrărilor de gaze.

Bloomberg avertizează că într-un scenariu sever în care vor apărea perturbări serioase ale livrărilor de gaze naturale din Rusia, redresarea zonei euro de pe urma pandemiei aproape s-ar opri, în timp ce preţurile ar urca şi mai rapid.

În această săptămână, UE va propune măsuri de contracarare a crizei energetice. Preţurile gazelor naturale ar putea fi plafonate de Comisia Europeană, pentru a evita costurile „insuportabil de mari" generate de o posibilă limitare sau suspendare a livrărilor din partea Rusiei.

Alimentele, posibila nouă armă a lui Putin

Printre cele mai mari pericole se numără posibila destabilizare a pieţei alimentelor. Oficialii se tem că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea transforma livrările de produse agroalimentare, îngrăşăminte şi energie într-o armă pentru a penaliza blocul.

Toate acestea generează îngrijorări cu privire la consecinţele mai ample care i-ar putea influenţa pe alegători. Și mulți dau ca exemplu modul în care protestele vestelor galbene au afectat primul mandat al preşedintelui francez Emmanuel Macron.

De asemenea, Italia şi Spania, cele mai fragile dintre marile economii europene, au alegeri naţionale anul viitor, amintește Bloomberg.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 18 mai 2022