Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miza pe gazul lichefiat

energie_europa.jpg

Sursa imaginii: 
© Shutterstock via rfi.fr

Una din sursele pe care mizează țările europene pentru a reduce dependența de gazele rusești este gazul natural lichefiat. Doar că o analiză recentă a companiei Rystad Energy arată că o cerere tot mai mare de gaze lichefiate ar putea să ducă la adevărată criză.

Creșterea cererii a dus la dezvoltarea proiectelor de gaz lichefiat, dar finalizarea lor presupune timp.

Estimările specialiștilor sunt că anul acesta cererea de gaz lichefiat va ajunge la 436 milioane de tone, în timp ce oferta va fi de numai 410 milioane de tone.

Planul Uniunii Europene este de a reduce cu aproape 66% dependența de gazul rusesc. O parte din sursele alternative pe care mizează Uniunea Europeană sunt statele care pot livra gaz lichefiat.

Totodată, statele Uniunii Europene au anul acesta și obiectivul de a umple depozitele de înmagazinare în proporție de 80%. Ceea ce înseamnă că aprovizionarea cu gaze din afara Federației Ruse va înregistra o cerere și mai mare.

Europa a schimbat piața gazului natural lichefiat prin creșterea spectaculoasă a cererii. De exemplu, anul trecut, Federația Rusă a exportat în statele Uniunii Europene o cantitate totală de 155 miliarde de metri cubi. Înlocuirea unei părți semnificative din această cantitate va da naștere unui boom în domeniul gazelor lichefiate de o amploare care nu s-a văzut de aproape un deceniu.

Sunt analiști care arată că pur și simplu nu există suficient gaz natural lichefiat pentru a satisface cererea pieței. De aceea, anul acesta piața gazelor ar putea să aibă un deficit de producție în creștere, drept urmare prețurile vor rămâne la un nivel ridicat, iar volatilitatea va fi crescută.

Anul acesta, reducerea importurilor de gaze din Rusia este estimată la 37 miliarde de metri cubi urmând să crească până la 100 miliarde metri cubi, până în anul 2030.

Cum se produce gazul lichefiat (sursa video: shell.com):

Principalii furnizori

La nivel mondial, țările care au capacitatea de a livra gaz lichefiat sunt Statele Unite ale Americii, mai mult de jumătate din capacitatea globală, Mexic, 13%, Qatar, 8%, Mozambic, 8%, Emiratele Arabe Unite, 5%, și Canada, 3%.

În condițiile în care gazul natural va fi mai dificil de obținut, din alte surse în afară de Federația Rusă, este de așteptat ca Uniunea Europeană să se întoarcă la politica energetică prin care se încurajează folosirea energiei din surse regenerabile, nucleare și, eventual, chiar cărbune.

Pentru a importa mai mult gaz lichefiat, o serie de state europene au început construirea de terminale specializate. Dar, până la finalizarea lor, experții au calculat că dacă fluxurile de aprovizonare din Rusia s-ar opri mâine, gazele din depozite, pline în proporție de 35%, în acest moment, s-ar epuiza până la sfârșitul acestui an.

O prognoză care nu este deloc liniștitoare.

În aceste condiții, prețul gazului este foarte posibil să rămână ridicat. De altfel, anul acesta, prețul gazului i-a forțat pe producătorii europeni din mai multe domenii să reducă producția sau să caute surse alternative. Este vorba despre companii din industria producătoare de îngrășăminte chimice, din siderurgie sau din industria de hârtie și ambalaje.

În acest moment, există 20 de proiecte prin care se dezvoltă terminale de gaze lichefiate cu o capacitate totală de 180 milioane de tone pe an. Cele mai avansate sunt cele din Statele Unite ale Americii, unele dintre acestea fiind „înghețate” în așteptarea cererii, un moment care chiar a venit.

Compania franceză Engie are și ea un proiect din această categorie. De asemenea, Mexicul este bine poziționat pentru exporturile de gaze lichefiate către Asia datorită avantajului că transporturile din această țară nu trebuie să treacă prin canalul Panama.

În concluzie, pentru Uniunea Europeană gazul natural lichefiat este un combustibil care poate înlocui gazul rusesc. Dar, acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte, adică anul acesta.

 
Rubrica Economia Reală din 19 mai 2022