Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Firmele de curierat vor trimite la ANAF datele persoanelor care au plătit ramburs

anafnou.jpg

Sursa imaginii: 
www.anaf.ro

Firmele de curierat vor trimite către ANAF date despre persoane care au plătit ramburs. Ordonanța a aparut în Monitorul oficial, anunță hotnews.ro.

Datele vor fi transmise lunar.

Măsura a fost luată în contextul în care există o diferenţă destul de mare între taxele pe care Guvernul ar urma să le încaseze şi cele încasate.

Firmele de curierat vor transmite: numărul de înregistrare și data trimiterii poștale; datele de identificare a expeditorului; numele și prenumele în cazul persoanelor fizice și denumirea în cazul persoanelor juridice destinatare; adresele de expediție respectiv livrare; contravaloarea bunului livrat.

Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la data primirii de către organul fiscal central, urmând ca datele să fie șterse automat, după împlinirea acestui termen.

Furnizorul de servicii poștale informează persoanele ale căror date cu caracter personal sunt prelucrate privind transmiterea acestora către organul fiscal central.

Furnizarea informațiilor se face prin completarea unei declarații pe propria răspundere de către contribuabili/plătitori ori, după caz, de către furnizorii de servicii poștale de trimitere contra ramburs.

Îmtr-un comunicat, ANAF spune că scopul acestei modificări legislative este atât 

prevenirea și combaterea evaziunii fiscale din domeniul comerțului on-line, cât și protejarea intereselor cumpărătorilor.

Prin această măsură se urmărește identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul on-line, explică ANAF.