Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apicultura viitorului vine din ... Galileea. Stupi cu inteligență artificială

albine2.jpg

Stupul inteligent monitorizează permanent starea albinelor și rezolvă problemele în timp real, Bet Haemek, Israel, 14 mai 2022
Sursa imaginii: 
JACK GUEZ AFP via France24

Un start-up israelian construiește într-un kibuț din Galileea stupi robotizați care monitorizează albinele 24 de ore din 24 și contribuie la reducerea mortalității acestor polenizatori esențiali, care, în fond, ne garantează securitatea alimentară, transmite France 24 care preia un reportaj AFP.

,,Sunt două milioane de albine aici", spune Shlomki Frankin în timp ce intră într-un container alb de 12 metri pătrați amplasat în mijlocul câmpurilor de avocado din Kibbutz Bet Haemek, în nordul Israelului.

Containerul, denumit ,,Beehome", poate găzdui 24 de stupi, spune apicultorul în vârstă de 41 de ani, care poartă o pălărie cu voal pentru a se proteja de eventualele înțepături.

Stupii robotizați funcționează ca niște stupi de lemn obișnuiți, cu excepția faptului că sunt gestionați de un robot din interior care monitorizează insectele, le controlează habitatul și le îngrijește, spune Frankin, care lucrează pentru compania Beewise, care a dezvoltat proiectul.

La o vizită de control, el observă cum dispozitivul electric se deplasează în centrul chesonului ce zumzăie și scoate un cadru de miere cu albine grupate.

Inteligența artificială

,,Robotul este echipat cu senzori care îi permit să știe ce se întâmplă în cadre", explică Netaly Harari, directorul de operațiuni al Beewise.

,,Datorită inteligenței artificiale, software-ul nostru știe de ce au nevoie albinele", a spus ea în atelierul în care sunt asamblați stupii mari de metal.

Robotul poate, de asemenea, să distribuie automat zahăr, apă și medicamente.

În cazul în care există o problemă, acesta avertizează apicultorul prin intermediul unei aplicații. Apicultorul poate interveni de la distanță, de la computerul său și se poate deplasa dacă este necesar.

Mega-stupul ce funcționează pe bază de energie solară poate, de asemenea, să regleze temperatura, să elimine dăunătorii și chiar să extragă mierea, cu ajutorul unei centrifuge încorporate, spune Netaly Harari.

Start-up-ul va produce în premieră, de la sfârșitul lunii mai, ,,prima miere din lume realizată cu ajutorul inteligenței artificiale!", spune cu entuzisasm doamna Harari.

Pentru Shlomki Frankin, ,,robotul este un instrument pentru apicultor, dar nu îl înlocuiește".

,,Pot face o mulțime de sarcini simple de la distanță, cum ar fi mărirea sau micșorarea stupului (...) sau pot lăsa robotul să facă asta și să mă concentrez pe alte sarcini", a spus el, adăugând că ,,economisește mult timp".

O sută dintre aceste stupine robotizate au fost deja instalate în Israel și o duzină în SUA. Beewise are în vedere intrarea pe piața europeană peste doi ani.

În aprilie, start-up-ul fondat în 2018, care are peste 100 de angajați, a investit aproximativ 76 de milioane de euro pentru a-și dezvolta exporturile.

Ziua Mondială a albinelor

Profesorul Sharoni Shafir, care conduce Centrul de studii apicole al Universității Ebraice din Rehovot, a declarat că această tehnologie ar putea ajuta la protejarea coloniilor de albine ce sunt din ce în ce mai fragile.

,,Uneori, un apicultor are nevoie de mai multe luni pentru a-și da seama când apare o problemă. Cu ajutorul robotului poate rezolva problema în timp real, ceea ce reduce mortalitatea albinelor", a declarat el pentru AFP.

În ultimii ani, multe albine au dispărut în întreaga lume, victime ale ,,tulburării de colaps a coloniilor", pusă pe seama mai multor  factori.

,,Reducerea câmpurilor cu flori din cauza construcțiilor a redus sursele și diversificarea hranei pentru albine", afirmă expertul.

La acestea se adaugă utilizarea pesticidelor, a bolilor și a paraziților, cum ar fi Varroa destructor, un acarian devastator, explică profesorul Shafir.

,,În Israel, între 20 și 30% din stupi dispar în fiecare an, și totuși ,,noi depindem de albine", spune entomologul, care subliniază că o parte importantă a alimentației umane rezultă din polenizare, care este realizată de insecte și permite plantelor să se reproducă.

Mai mult de 70% din culturi - aproape toate fructele, legumele, culturile oleaginoase și proteice, mirodeniile, cafeaua și cacaua - depind în mare măsură de acestea.

,,Albinele și alți polenizatori sunt esențiali pentru securitatea alimentară și nutriție", afirmă Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care sărbătorește Ziua Mondială a Albinelor pe 20 mai pentru a sublinia importanța conservării lor.

 

Traducere de Antonia Dinu, după articolul publicat de France24