Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planul european pentru reducerea dependenței energetice de Rusia, un test de solidaritate și cooperare

repower.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Uniunea Europeană are un plan. Acela de a scăpa de dependența de importul de materii prime energetice din Rusia. O eliminare treptată a importului de cărbune până în luna august a fost deja convenită, iar în aceste zile se discută despre o renunțare la importurile de țiței, până la sfârșitul acestui an.

Programul REPowerEu se referă la oprirea importului de gaze din Federația Rusă, treptat, până în anul 2027. De asemenea, planul include și o serie de măsuri de protecție pentru situația în care Rusia ar întrerupe brusc aprovizionarea către state membre, așa cum a fost cazul Bulgariei și Poloniei.

Planul acoperă patru domenii: eficiență energetică și economii, diversificarea aprovizionării, accelerarea tranziției către energie curată, investiții și reforme.

Aplicarea programului va aduce, până în anul 2027, renunțarea la importurile din Rusia. Numai că pentru a se ajunge aici este nevoie ca în următorii cinci ani să fie realizate investiții în valoare de 210 miliarde euro. În schimb, economiile ar fi de 100 miliarde euro pe an din reducerea importurilor de materii prime energetice.

Succesul planului depinde, însă, pe de o parte, de aplicarea lui de către fiecare stat membru, și, pe de altă parte, de coordonarea dintre țările Uniunii Europene.

De exemplu, guvernele ar trebui să adopte scheme financiare care să încurajeze gospodăriile populației să economisească energie, iar pentru instituțiile publice, să fie introduse reglementări care să impună reducerea consumului de energie.

Planul prevede o schimbare de politici, în sensul trecerii de la subvenții pentru întreaga societate la mecanisme de susținere pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv firme, iar ceilalți consumatori ar trebui convinși să își reducă nivelul de consum.

De exemplu, din septembrie până astăzi state precum Germania, Franța, Italia și Spania, cele mai mari economii europene, au cheltuit fiecare între 20 și 30 miliarde euro oferind sprijin pentru reducerea facturilor la energie.

Ineficiențe administrative de lungă durată

Diversificarea surselor de aprovizionare cu materii prime energetice este probabil principalul punct al programului REPowerEU.

Comisia Europeană a dezvoltat o platformă pentru a pune în comun cererile tuturor statelor membre și, în felul acesta, să se poată realiza achiziții comune la nivel european. Problema este că proiectul s-a transformat într-o inițiativă voluntară, ceea ce scade mult din eficiența sa.

Totodată, planul își propune să accelereze introducerea tehnologiilor verzi. Astfel, autorizarea proiectelor ar trebui să se facă mult mai ușor și cu o scădere a birocrației. În acest moment, în unele state europene obținerea unei autorizații pentru un parc eolian poate dura nouă ani, iar patru ani, pentru proiectele solare. Uniunea Europeană ar trebui să remedieze ineficiențele administrative de lungă durată.

Planul prevede și posibilitatea ca, în cazul unei situații de urgență, prețul gazului să fie plafonat pentru a limita transmiterea în lanț a creșterilor de prețuri.

Întrebarea fundamentală este: vor putea statele europene să dea un răspuns comun în cazul unei eventuale opriri a importurilor de materii prime energetice sau vor reacționa separat?

Țările membre ale Uniunii Europene trebuie să se decidă în ce măsură vor să coopereze. Deocamdată, semnalele sunt destul de contradictorii. Concret, fiecare țară trebuie să facă o serie de concesii.

De exemplu, Germania ar trebui să treacă peste reticența față de achiziționarea în comun de gaz natural lichefiat, Franța ar trebui să își reorganizeze infrastructura de gaze naturale, astfel încât mai multe state europene să poată avea acces la gazul lichefiat importat de Spania. Un răspuns fragmentat va face, însă, ca rezultatele să nu fie dintre cele mai bune, să fie lipsite de eficiență.

Așadar, criza energetică și războiul din Ucraina supun Europa la adevărate teste de funcționare și solidaritate. În funcție de răspunsul dat de statele membre vom ști dacă Uniunea Europeană are sau nu un viitor.

 
Rubrica Economia Reală din 20 mai 2021